Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно ли е кафето при хипертония?

13 юли 2024, 11:49 часа

Кофеинът временно повишава кръвното налягане, без да причинява силен стрес на тялото. Заради това свойсто на кафето, то не се препоръчва при високо кръвно.

Трябва ли да се откажете от кафето, ако имате хипертония?

"Но хората с хипертония не трябва да се отказват от кафето, ако поддържат кръвното си налягане в нормални граници", споделя руският кардиолог д-р Ярослав Ашихмин.

Какво може да се случи, ако пиете много кафе 

„Кофеинът води до временно повишаване на кръвното налягане. Обикновено това повишаване се възприема от тялото като физиологична. Затова за хора с добре контролирана хипертония кафето не е забранено. Но алкохолът нарушава системите за регулиране на кръвното налягане. Определено трябва да се сведе до минимум консумацията му, а в идеалния случай да се изостави напълно“, отбелязва лекарят.

Но най-вредният продукт за хипертониците е солта.

„Всички пациенти с хипертония трябва да намалят приема на сол до пет грама на ден, в идеалния случай до три грама. Идеално подбраната терапия няма да предпази от повишено кръвно налягане при преяждане със сол, тъй като натрият блокира действието на много лекарства“, обяснява д-р Ашихмин.

Лекарят отбелязва, че умереното ограничаване на солта може да е достатъчно, за да видите подобрения. Цитрусовите плодове, подправките и билките могат да помогнат за облекчаване на ограничаването на солта 

„Ако кръвното налягане на човек е 135 mmHg, тогава отказът от сол, може да го намали до 130 mmHg. Това ще намали вероятността от инсулт, тъй като на всеки 5 mmHg, той рискът се увеличава с 20%“, обяснява д-р Ашихмин.

Полезни свойства на кафето

Всъщност кафеените зърна съдържат много полезни компоненти, минерали и повече от 20 аминокиселини. И така, в една чаша прясно сварена напитка има:

  • В2 рибофлавин - приблизително 11% от дневната доза на този витамин;
  • В5 пантотенова киселина – 5%;
  • B1 тиамин и B3 ниацин – по 2%;
  • манган и калий съдържат 3% от дневната нужда.

Благодарение на такъв богат химичен състав, редовната, но умерена консумация на кафе има положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове и сърдечния мускул. Краткотрайното повишаване на кръвното налягане след консумацията на кафе тренира съдовата система и помага да се поддържа в добра форма.

Богато е на антиоксиданти и аминокиселини,кафето помага за намаляване на риска от много заболявания:

Кофеинът намалява устойчивостта на тъканите към инсулин, което от своя страна намалява риска от диабет. 

"Активните компоненти на зърната предотвратяват образуването на патологични протеини, които се образуват в мозъчната тъкан и провокират болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Подобен ефект от редовната консумация на кафе е доказан по отношение на сенилната деменция. Напитката има лек диуретичен ефект, който има благоприятен ефект върху бъбречната функция. Кафето е полезно при запек, тъй като стимулира храносмилателния тракт, включително спомага за гладката функция на червата", казва още лекарят.

Смята се за средство за профилактика на жлъчнокаменна болест, тъй като полезните компоненти на напитката намаляват риска от камъни в жлъчката.

Аминокиселините, които съдържат кафеените зърна, спомагат за неутрализиране на ефекта на млечната киселина при подагра.

Какво ще се случи с тялото ни, ако откажем кафето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес