Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В тези храни има най-много витамин В12

24 септември 2024, 22:03 часа

Витамин В12, наричан още кобаламин, играе най-важната роля за организма. Той е необходим при различни метаболитни процеси: предпазва сърцето и кръвоносните съдове, играе роля в деленето и образуването на кръвни клетки, а също така е необходим за гладкото функциониране на нервната система. Тези 8 изцяло натурални източника на витамин B12 ще ви помогнат да останете здрави. Times of India изброява кои са те. Списъкът с тях включва риба, яйца, млечни продукти, червено месо, пилешко, морски дарове, растително мляко, зърнени храни.

Храните, в които има най-много витамин В12  

Витамин В12 се намира в изобилие в мазни риби като скумрия, сардини и сьомга. Тази риба е богата на омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка, а също така осигуряват значителни количества витамин В12. 

Яйцата, особено жълтъците, са отличен източник на витамин B12. Редовната консумация на яйца ще ви помогне да получите препоръчителния дневен прием на B12, както и висококачествен протеин и други жизненоважни хранителни вещества като холин.

Витамин В12 - защо е важен и какво издава дефицита

За веганите млякото, сиренето и киселото мляко са отлични източници на витамин B12. Редовната консумация на млечни продукти може да помогне за осигуряване на адекватен прием на калций, витамин D и B12. 

B12 се намира в изобилие в червени меса като агнешко и говеждо. Освен това месните продукти като черен дроб и бъбреци са отлично допълнение към диета с високо съдържание на витамин В12. 

Тъмното месо, особено пилешкото и пуешкото, е важен източник на витамин B12. За тези, които искат да увеличат приема на B12 и да се възползват от високото съдържание на постни протеини, помислете за добавяне на птиче месо към вашата диета. 

Стридите, мидите и мидите са едни от най-мощните източници на вит. В12. Те лесно могат да ви помогнат да увеличите приема на B12, ако ги включвате редовно в диетата си. 

Особено за вегани и вегетарианци, B12 често се добавя към обогатени растителни млека като соево, бадемово и овесено мляко. Преди да закупите, прочетете внимателно съставките и се уверете, че млякото съдържа достатъчно витамин B12, съветва изданието. 

Много зърнени култури също са обогатени с вит. B12, който е най-важен за веганите и вегетарианците, които не консумират месни продукти. Можете да достигнете дневната си нужда от B12, като консумирате тези зърна с обогатено растително мляко.

Лекар: В тези храни има най-много витамин В12

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес