Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В тази билка има 60 пъти повече витамин С от лимона

27 октомври 2024, 23:33 часа

Тази билка съдържа цели 60 пъти повече витамин С от лимона. Тя помага в борбата с хрема и кашлица, а също така може да се използва от хора с хипертония, заболявания на храносмилателната система, сърцето и кръвоносните съдове, съобщава руският лекар д-р Наталия Балан.

Какви са ползите от шипката?

Шипките са били използвани за медицински цели още в Древна Гърция и Рим в началото на нашата ера. 

Шипката е източник на витамин С, който се съдържа шестдесет пъти повече от цитрусовите плодове, 1250 mg на 100 гр. Дневната нужда на възрастен човек от този витамин е 60-90 mg (в зависимост от пола и възрастта).

Лекар: Това е най-добрата билка за имунитета и холестерола, пийте всеки ден чаша чай от нея, здравен съвет за деня, 22 октомври

Трябва обаче да се помни, че при варене на високи температури плодовете губят значително количество витамин С. Ето защо, за да се запази богатството на тази съставка, отварата от шипка трябва да се приготви по съответния начин.

Тази лечебна напитка поддържа имунната система, има противовъзпалителни свойства и укрепва организма. Полезна е при лечение на инфекции на горните дихателни пътища, както и стомашно-чревни заболявания и хипертония. За приготвяне на настойката трябва да залеете 2-3 лъжици шипки с 500 мл топла вода и да киснете в термос за 1 час.

Лекарят споделя, че от тази билка може да приготвите и тинктура, за която ще ви трябват само 3 съставки:

  • 500 гр шипки
  • 500 мл 40% водка
  • 3/4 чаша захар

Как се приготвя тинктура от шипка?

Измитите и сухи плодове трябва да се набодат с вилица и да се изсипят в стъклен буркан. Можете също така да сложите и стъбла, покрити с малки бодли. Добавете захарта и водката, затворете буркана и оставете на тъмно място за 1-2 месеца. Разклащайте буркана всеки ден или на всеки няколко дни. След това време течността се прецежда през ситна цедка или тензух, за да не помътнява и се налива в тъмни стъклени бутилки. Най-добре е готовата тинктура да престои още 1-3 месеца, за да се извлекатв максимално количество полезните вещества.

Захарта може да се замени с мед.

Шипките могат да се приготвят за тинктура след първата слана или да се замразят във фризера. Това ги прави по-сладки, но губят значително количество витамин С. Ако искате да запазите ценната им хранителна стойност, те трябва да се берат непосредствено преди узряването и когато са напълно узрели, тоест когато са тъмночервени или в бордо цвят и има необходимата твърдост.

Шипките са източник на витамин С, който е десет пъти повече от касиса и цели шестдесет пъти повече от цитрусовите плодове като лимон или портокал.

Освен витамин С, шипките съдържат още витамини А, В1, В2, Е и К, както и фолиева киселина, каротеноиди (астаксантин и ликопен), флавоноиди, органични киселини, етерични масла, антоцианини, фитостероли, танини и пектини.

Шипките имат хранително-укрепващо, леко слабително, диуретично, антиоксидантно, противовъзпалително, антихистаминово, детоксикиращо, пребиотично, имуностимулиращо и съдоукрепващо действие.

Шипките също са богати на полифеноли, които подпомагат производството на имунни клетки и имат пребиотичен ефект, тоест подхранват полезните чревни бактерии.

Това е най-добрата билка за жлъчката

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес