Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези хора са по-нисък риск от инфаркт и инсулт

18 септември 2024, 20:42 часа

Учени от Университета за наука и технологии на Китай установиха, че удовлетворението от живота намалява риска от инфаркт и инсулт в зряла възраст, съобщава изданието The Health Site.

Хората с най-нисък риск от инфаркт и инсулт

Проучването включва 121 317 възрастни доброволци без сърдечно заболяване към момента на включването. Средната им възраст е 57 години, като 45% са мъже. Субектите бяха помолени да оценят своята удовлетвореност от семейството, приятелствата, здравето, финансите и работата, както и да характеризират нивото си на щастие по специална скала. Описателните термини варират от „изключително щастлив“ човек до „изключително нещастен“ човек.

Този чай намалява холестерола и риска от инфаркт

След събиране на информация започва период на наблюдение на доброволци. В продължение на 12 години учените записват всички сърдечно-съдови събития в медицинските досиета на участниците. Оказало се, че общият риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания е с 10-21% по-нисък при хората с най-високи нива на удовлетвореност от живота. По-конкретно, сред най-щастливите субекти рискът от коронарна болест на сърцето е намален с 44%, рискът от инсулт с 45%, рискът от сърдечна недостатъчност с 51% и рискът от инфаркт с 56%. Допълнителен анализ установи, че хората с високи нива на благосъстояние са склонни да водят по-здравословен начин на живот и имат по-ниски маркери на възпаление в тялото. Тези фактори служат като вид защита срещу сърдечни и съдови заболявания.

Рискови фактори за инфаркт и инсулт

Рисковите фактори са особености на организма, външни влияния и/или техните взаимодействия, водещи до повишен риск от заболяването, неговото прогресиране и неблагоприятен изход.

Най-често сред тях са следните фактори.

Възраст. След 65 години рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания нараства значително, но не еднакво за всички. При наличие на други рискови фактори вероятността от заболяването се увеличава с 65%, при липса на такива - само с 4%.

Пол. Мъжкият пол е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Статистически доказано е, че артериите, които не са увредени от атеросклероза, се срещат само при 8% от мъжете (в сравнение с 52% от жените) на възраст от 40 до 70 години.

Наследственост. Ако вашите родители или близки кръвни роднини страдат от артериална хипертония, атеросклероза, тогава вашият личен риск от развитие на съответните заболявания се увеличава с 25%.

Пушенето. Има много аргументи срещу тютюнопушенето по отношение на предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, но още по-показателен е статистическият аргумент: хората, които пушат, умират от коронарна болест на сърцето 2 пъти по-често от тези, които никога не са пушили.

Злоупотреба с алкохол. (20 ml етанол на ден за жени и 30 ml етанол за мъже) намалява риска от всички видове сърдечно-съдови заболявания. Рискът от смърт се увеличава при тези, които злоупотребяват с алкохол или изобщо не го пият.

Артериална хипертония. Състоянието на хронично високо кръвно налягане повишава риска от развитие на коронарна болест на сърцето поне 3 пъти.

Наднормено тегло. То не само повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, но и влияе изключително негативно върху развитието на съществуващо заболяване.

Захарен диабет. Увеличава няколко пъти риска от развитие на коронарна болест на сърцето и периферни съдови заболявания, а също така усложнява хода на заболяването.

Ниска физическа активност. Влияе отрицателно върху тонуса на тялото, издръжливостта на тялото и устойчивостта на външни влияния. Увеличава 2-3 пъти вероятността от сърдечно-съдови заболявания и внезапни инфаркти.

Учени: Този кръвен тест издава предстоящ инфаркт

Важно: Стгатията не замества балансиранотп хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес