Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха неочакван ефект на кафето върху здравето на тези хора

24 октомври 2024, 20:16 часа

Група китайски изследователи установи, че хората с хипертония могат да намалят риска от развитие на деменция, ако редовно пият кафе. Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Връзка на кафето с намаляване на риска от деменция

Експертите се опитали да докажат пряка връзка между пиенето на кофеинови напитки и деменцията. За да намерят такава, те са използвани база данни за здравето на повече от 500 хиляди души. Установено е, че хората с хипертония са по-склонни да развият деменция. Редовната консумация на кафе при тези пациенти е свързана с нисък риск от когнитивно увреждане.

Авторите предполагат, че кофеиновите напитки намаляват възпалението, което може да има благоприятен ефект върху хората с високо кръвно налягане.

Какво да сложите в кафето за да отслабнете по-бързо

Пиенето на кафе повишава физическата издръжливост. Подпомага концентрацията и намалява умствената умора. Забавя процеса на стареене. Изгаря мастните клетки. Подпомага нормалната бъбречна функция.

Относно физическата издръжливост, кофеинът повишава нивото на адреналина в кръвта, като по този начин „подготвя“ тялото за тренировка. Тези свойства на смляното кафе час преди физическа активност са от изключителна полза

В малки количества кофеинът има стимулиращ ефект върху тялото и мозъка.

"Една порция от напитката насърчава концентрацията. Освен това е доказано, че кофеинът стимулира положително централната нервна система, увеличавайки производството на невротрансмитери като серотонин и допамин. Ползите от смляното кафе се изразяват в бодрост и позитивно настроение", се казва още в проучването.

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в кафето, свободните радикали се разграждат в човешкото тяло. Това са специфични продукти от разграждането на вредните мазнини, метаболизма и възпалителните процеси. В резултат процесът на стареене се ускорява. В този случай натуралното смляно кафе служи като помощник.

Ползата от смляното кафе за бъбреците се изразява в това, че напитката е диуретик. Като цяло подпомага нормалната бъбречна функция.

По отношение на химическия състав на кафето, той е много сложен, кафеените зърна съдържат около 300 биологично активни вещества и повече от 800 етерични масла, както и минерали, витамини, алкалоиди и други вещества. Етеричните масла, например, имат антимикробен ефект, органичните киселини (ябълчена, млечна, лимонена, оцетна, винена, оксалова, фосфорна, кафеена, хлорогенова, хининова) играят роля в образуването на липидната бариера на кожата, имат анти -възпалителни и фотозащитни свойства. Танините подобряват храносмилането. Минералите (калций, натрий, желязо, сяра, фосфор, азот, хлор, магнезий) и витамините (8 витамина B, витамин P, PP, E) регулират протичането на много биохимични процеси в организма и по този начин предотвратяват появата на редица на сериозни заболявания, укрепват съдовите стени, имат антиоксидантни свойства. Алкалоидите (кофеин и тригонелин) активират клетъчния метаболизъм, подобряват микроциркулацията на кръвта и стимулират редица физиологични и биохимични процеси в организма.

Кое е най-полезното кафе и по колко трябва да се пие на ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес