Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е "златната" кръвна група, хората с нея живеят най-дълго

20 август 2024, 17:00 часа

Кръвната група влияе върху цялостното здраве, всяка има своите особености и слабости, но една е най-устойчива на болести. Става дума за нулева кръвна група, поради което се смята, `e tq e "златна".

Вижте още: Експерти разкриват: Това е най-добрата подправка за здравето на червата

Доказано е, че хората с нулева кръвна група имат по-малък риск да се разболеят от сърдечно-съдови заболявания като инсулт и инфаркт, както и по-малък шанс да се разболеят от някои видове рак, пише Time.

Кръвна група нула съдържа по-малко молекули, които могат да причинят кръвни съсиреци, включително инфаркти и инсулти, причинени от кръвен съсирек (тромб). Устойчивостта на най-опасните болести означава по-голям шанс за дълъг живот.

"Изглежда очевидно, че избягването на болестта е част от стратегията за дълъг живот. Но има убеждение, че при столетниците цялата полза идва от гените против стареене" - каза Стюарт Ким, професор по биология и генетика в Станфордския университет, представяйки резултатите от изследването на своя екип преди няколко години.

Вижте още: Експерти отговарят: Причиняват ли студените напитки инсулт?

В търсене на тайната на дълголетието, те изследвали гените на 800 столетници и 5400 90-годишни и установили, че те са много важни за скоростта на стареене на вариациите в четири гена: CDKN2B, който играе важна роля в клетъчното делене , ABO – който се отнася до вида кръвна група, APOE – който влияе върху склонността на организма да се разболее от болестта на Алцхаймер и SH2B3 – който удължава живота на хората.

Както обясниха, те установиха, че определени генни вариации се появяват по-често при хора, които ще живеят сто години, а що се отнася до кръвната група – тя е нула.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес