Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-опасната кръвна група за здравето

18 октомври 2024, 15:05 часа

Хората с четвърта кръвна група и отрицателен резус фактор са по-податливи на сериозни заболявания от останалите, установиха учени от Харвардския университет, съобщава изданието The Health Site.

Най-опасната кръвна група

Според учените тази кръвна група се смята за една от най-редките и се среща при 8% от населението на планетата.

Изследователите са установили, че тази категория хора има повишен риск от развитие на деменция, инсулти и проблеми с когнитивната функция. Те имат 82% по-голяма вероятност да получат инсулт и като цяло имат отслабена имунна система. Също така, според експерти, жените с четвърта отрицателна група са по-склонни да бъдат диагностицирани с рак.

Учени: Хората с тази кръвна група остаряват по-бавно

Връзка между кръвната група и заболяванията

Изследователи от Каролинския институт (Швеция) установиха, че кръвна група II увеличава риска от развитие на рак на стомаха с 20%. В същото време пациентите с I кръвна група демонстрират по-ниска резистентност към бактерията Helicobacter pylori, която причинява гастрит и стомашна язва. Хората с кръвна група 0 живеят най-дълго.

Хората с кръвна група IV имат най-висок риск от развитие на свързано с възрастта когнитивно увреждане: както показват резултатите от проучване, наличието на тази кръвна група увеличава риска от това заболяване с 82%. Учените обясняват това с факта, че хората с кръвна група IV са склонни да имат по-високи нива на специален вид протеин, който влияе върху съсирването - и играе важна роля в развитието на деменция, свързана с възрастта. Но фактори като високо кръвно налягане, диабет и тютюнопушене имат много по-силно влияние върху риска от развитие на заболяването. Хората с кръвна група са с най-висок рискът от всякакви заболявания. Но учените допълват, че начинът на живот е определящ, въпреки че кръвната група се явява предразполагащ фактор.

Според изследователите хората с кръвна група I са най-защитени от развитие на инсулт: рискът при тях е само 9%. Експертите все още не могат да обяснят на какво точно се дължи този модел, но напомнят, че след 40 години е важно да контролирате кръвното си налягане и, ако е възможно, да се откажете от пушенето и прекомерната консумация на алкохол. Рискът от заболявания въз основа на кръвната група е трудно да се оцени, допълва изданието, въпреки че хората от четвърта кръвна група са в по-неблагоприятна позиция спрямо останалите.

Лекар: Кръвната група влияе върху продължителността на живота

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес