Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрата билка за жлъчката

05 септември 2024, 21:07 часа

Тази билка е изключително полезно растение за поддържане здравето на стомашно-чревния тракт и жлъчката, съобщава изданието The Health Site.

Най-добрата билка за жлъчката 

Белият равнец е известен със своите антисептични и противовъзпалителни свойства. Това растение има и холеретичен ефект, като насърчава отварянето на жлъчните пътища и подобрява жлъчната секреция. 

Белият равнец има и други полезни свойства:

Противовъзпалителен ефект. Белият равнец ефективно намалява възпалението в тялото. Това може да бъде особено полезно за хора със стомашно-чревни заболявания.

Тази билка разгражда холестерола и нормализира кръвното 

Антисептичен ефект. Растението има антисептични свойства, които помагат в борбата с патогените и поддържат цялостното здраве.

Подобрена функция на жлъчния мехур. Белият равнец стимулира жлъчната секреция, което може да бъде полезно за тези, които имат проблеми с жлъчния мехур или страдат от жлъчна дискинезия.

Инструкции за употреба: Билката може да се запарва и пие като чай. Важно е да запомните, че не трябва да заливате бял равнец с вряла вода, тъй като това може да унищожи някои от полезните вещества в състава му. Температурата на водата за варене трябва да бъде под 80°C. Запарете белия равнец за 5-10 минути, след това прецедете и изпийте.

С многобройните си предимства белият равнец е чудесно допълнение към вашата диета, особено ако търсите естествен начин да поддържате здравето си, съобщава още изданието.

Белият равнец се използва от древни времена. Древногръцкият учен Диоскорид я нарича билка за рани, тъй като тогава растението се е използвало за лечение на рани и кръвоизливи. Според източници именно благодарение на белия равнец внукът на Дмитрий Донской е бил спасен от кървене от носа. 

Лечебните свойства на белия равнец са потвърдени и експериментално. Установено е, че благодарение на алкалоида ахилеин, растението повишава съсирването на кръвта, което предизвиква хемостатичен ефект. Запарка от билката е полезна при маточни, белодробни и хемороидални кръвоизливи. Поради свойството си да засилва контракциите на мускулите на матката, белият равнец може да бъде полезен при миоми и възпалителни заболявания на матката.

Благодарение на съдържанието на етерично масло, аскорбинова киселина, органични киселини, както и дъбилни и горчиви вещества, белият равнец има противовъзпалително, бактерицидно, антиалергично, холеретично и ранозаздравяващо действие. Може да понижи кръвното налягане и дори да стимулира производството на мляко при кърмачки.

Ако имате чести възпаления на венците и стоматити, можете да изплакнете устата си с отвара от растението.

При възпаление на устната лигавица се прилагат средства , в които бял равнец се комбинира с лайка и невен. При обща слабост и намален имунитет сокът от листа от бял равнец, смесен с мед, може да засили защитните сили на организма и да повиши тонуса.

Билката, която нормализира кръвното и пречиства тялото 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес