Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези билкови добавки са пагубни за черния дроб

10 август 2024, 23:47 часа

Милиони хора може да излагат здравето на своя черен дроб на риск просто като се опитват да подобрят цялостното си здраве. Ново проучване разкри степента на вредата от приема на популярни билкови добавки, съобщава изданието The Health Site. Те включват куркума, зелен чай, облекчаваща стреса ашваганда, добавка за отслабване гарциния камбоджа, черен кохош и червен дрожден ориз.

Билковите добавки, които са пагубни за черния дроб

Здравни изследователи от Университета на Мичиган в Ан Арбър изследваха данни от 2017 до 2021 г. и установиха, че тези потенциално токсични добавки се приемат доброволно, а не по медицински причини, за лечение на редица проблеми: куркума - за здравето на ставите и при артрит, зелен екстракт чай за повишени енергийни нива, гарциния камбоджа за отслабване, черен кохош за хормонален баланс и червен дрожден ориз за здравето на сърцето. Отбелязва се, че когато изследователите говорят за зелен чай, това се отнася за екстракта, а не за консумацията на обикновен чай, пише Newatlas, позовавайки се на университетско проучване.

Лекар: Яжте тези 2 храни, те са най-добри за черния дроб, здравен съвет за деня, 8 август 

Медицинските изследователи са загрижени, че хората не знаят, че са изложени на сериозен риск от предозиране с тези билкови лекарства, което води до посещения в спешното отделение. Така в Америка хоспитализациите са се увеличили от 7% на 20% за десетилетието - от 2004 до 2014 г.

„Употребата на билкови и диетични добавки (HSDs) е отговорна за нарастващия дял от случаите на индуцирана от лекарства хепатотоксичност“, казват авторите на изследването.

Индуцираната от лекарства хепатотоксичност е остро или хронично чернодробно увреждане, известно още като токсично чернодробно заболяване, с различни симптоми, включително пожълтяване на кожата, умора, гадене, обрив, сърбеж и болка в горната дясна част на корема. Това е лечимо, но може да доведе до сериозни последствия.

Въпреки че хоспитализациите поради злоупотреба с билкови добавки се увеличават, изследователите не призовават към въздържание, а по-скоро потребителите трябва да бъдат бдителни относно съставките и дозите, особено ако ги приемат в комбинация с други лекарства за лечение на хронични заболявания.

Отбелязва се, че клиничните изпитвания на ефективността на тези добавки не са предоставили надеждни доказателства за техните ползи в сравнение с рисковете, когато се приемат в по-високи дози.

През 2023 г. Асоциацията на терапевтичните продукти на Австралия (TGA) издаде предупреждение, подчертаващо риска от увреждане на черния дроб от консумацията на куркума и/или куркумин. Въпреки че те предупредиха, че сериозно увреждане е рядкост, рискът варира в зависимост от биоабсорбцията и здравето на черния дроб на човека. 

„Рискът от увреждане на черния дроб не изглежда да е свързан с консумацията на куркума в нормални хранителни количества“, каза TGA, успокоявайки тези, които готвят с популярната портокалова подправка.

За здрав черен дроб и жлъчка: Яжте тези храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес