Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази храна регулира холестерола, яжте по 1 шепа на ден

22 септември 2024, 20:10 часа

Ако искате да разнообразите диетата си, слънчогледовите семки са здравословна храна, която да добавите към менюто си. Според Mindbodygreen слънчогледовите семена съдържат широка гама от хранителни вещества, които са от полза за тялото и могат да подобрят цялостното ви благосъстояние, когато се консумират редовно. 

Ползи от слънчогледовите семки за холестерола и тялото

Слънчогледовите семки ​​помагат за поддържане на здравословни нива на холестерол.

„Изследванията показват, че яденето на слънчогледови семки, както и на други видове семена, няколко пъти седмично може да насърчи здравето на сърцето чрез поддържане на здравословни нива на холестерол и кръвно налягане“, обяснява регистрираният диетолог Моли Кнудсен.

Лекар: Яжте всеки ден тези храни, те предпазват от деменция и висок холестерол 

Струва си да ядете около шепа ядки и семена на ден, включително слънчогледови семки, за здравето на сърцето и добри нива на холестерол, според диетолога Аби Кенън.

Слънчогледовите семки са добър източник на растителни протеини. Една шепа слънчогледови семки осигурява около 5 грама протеин, което ги прави страхотна закуска, която ви помага да останете сити и енергични през целия ден. 

„Слънчогледовите семки укрепват имунната система, като осигуряват основни минерали като цинк и селен“, казва д-р Кнудсен. 

Както д-р Кнудсен отбелязва, витамин Е и флавоноидите в тези семена могат да имат противовъзпалителни ефекти.

„Високото съдържание на витамин Е в състава им, заедно със съдържанието им на селен, осигурява на тялото ви антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките на тялото ви от свободните радикали“, обяснява д-р Кенън.

Увреждането от свободните радикали може да допринесе за широк спектър от здравословни проблеми, като сърдечно-съдови и възпалителни заболявания, така че си струва да се насочите към него във вашата диета.

"Можете да похапнете слънчогледовите семки директно и да ги поръсите върху салатите си. Можете да ги използвате в песто вместо кедрови ядки и да ги добавите към зърнени или овесени ядки, за да увеличите фибрите, растителния протеин и здравословните мазнини в тези типично богати на въглехидрати ястия", казва д-р Кенън.

Благоприятното въздействие на семената върху организма се обяснява преди всичко с високото съдържание на токоферол - витамин Е. Като неутрализира свободните радикали, този антиоксидант предпазва клетъчните мембрани от разрушаване. Витамин Е облекчава възпалението и намалява симптомите на ревматизъм, артрит, астма и намалява риска от рак на дебелото черво.

Магнезият, съдържащ се в семената, успокоява нервите, понижава кръвното налягане и помага да се отървете от мигрена. Като предпазва тъканите и кръвоносните съдове от калциеви отлагания, магнезият облекчава мускулните болки, задуха и умората. Друг активен елемент в слънчогледовите зърна е селенът, ефективен защитник на човешкия организъм от рак. Този микроелемент възстановява ДНК в увредените клетки и премахва токсините от черния дроб, които причиняват туморен растеж.

Лекар: Яжте този есенен плод, той сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес