Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптоми на лаймска болест, които не бива да пренебрегвате

01 юли 2024, 08:44 часа

Лаймската болест е инфекциозно заболяване, което се предава чрез ухапване от кърлеж. Лятото е сезонът на тяхната особена активност, така че след разходки сред природата трябва да сте по-внимателни към някои симптоми.

Реклама

Патологията може да засегне сърцето, ставите, нервната система, включително мозъка. Но, за щастие, тя е много чувствителна към антибиотици. И колкото по-рано забележите признаците на заболяването, толкова по-големи са шансовете за бързото му излекуване.

1.       Обрив във формата на кръг

Намирането на кърлеж не означава непременно, че човек е заразен. Обикновено кърлежът трябва да остане върху тялото поне 36 до 48 часа, за да могат бактериите да се прехвърлят върху човека, а бързото му отстраняване може значително да намали шансовете за заразяване с лаймска болест.

Лаймска болест - 13 признака (СНИМКИ)

Ако ви зарази, болестта може да прогресира в три етапа:

Етап 1: Локализирана лаймска болест, когато бактериите все още не са се разпространили в тялото.

Етап 2: Разпространена лаймска болест - бактериите се разпространяват в тялото.

Етап 3: Късно разпространена лаймска болест - бактериите са се разпространили в ставите и нервите.

В първия етап може да се появи обрив след ухапване. Между другото, ухапването обикновено не причинява болка. Понякога кожата може да е леко сърбяща и топла на допир. След това може да забележите леко зачервяване, след което след няколко дни или седмици то започва да се разширява, което води до появата на специфична форма на кръгли петна. При някои изглеждат ярки, а при други по-бледи и почти незабележими.

2.       Темпертура, втрисане, слабост

Когато тялото реагира на бактериите, може да се появи треска, главоболие, студени тръпки и болки в мускулите. Времето на появата им обаче може да варира. Симптомите не се появяват веднага - това не означава, че имате обрив и час по-късно температурата ви се повишава. Тези симптоми могат да се появят в рамките на 1 до 28 дни след ухапването от кърлеж.

Лаймската болест също обикновено не причинява респираторни или стомашно-чревни симптоми, така че ако имате запушен нос, възпалено гърло или дори диария или гадене, най-вероятно си имате работа с вирус.

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

3.       Аритмия, световъртеж

След като човек е бил заразен, в продължение на няколко седмици или месеци, бактериите могат да преминат през кръвния поток до други части на тялото. Обикновено настъпва приблизително 3-12 седмици след ухапването. Може да възникне т. нар. „лаймски кардит“ и да причини симптоми като учестен пулс, болка в гърдите и замаяност.

Бактериите също могат да мигрират към мозъка и гръбначния мозък, което може да причини замаяност и затруднена координация или дори менингит.

4.       Силно подуване на една или повече стави

Възможно е да бъдете ухапан от заразен кърлеж и да нямате никакви симптоми до третия стадий. Бактериите често могат да се заселят в ставите, най-често в коляното. Туморът не винаги е болезнен, но е опасен за развитието на артрит.

5.       Хронична умора, преумора

Такива прояви се появяват на по-късни етапи. Ако дълго време се тревожите за умора, преумора, липса на сили и те не се повлияват от лечение, това може да е лаймска болест, която не е била забелязана навреме.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес