Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранни симптоми на бременност или как да разберем, че носим дете?

12 септември 2022, 14:35 часа

Сигурно се чудите дали сте бременна и по най-сигурният начин е чрез тест за бременност. Има все пак ранни симптоми, които евентуално могат да подскажат бременност. Те са различни при всяка жена и затова не е нужно да ги приемате като гарант.

Какво да очаквате?

Това разбира се е най-вълнуващият период от живота на всяка жена, но носи и своя дискомфорт, тъй като тялото ви се променя. Много от симптомите не са приятни, но те са нормална част от бременността. При повечето жени те изчезват през първия триместър.

Разбира се, това не се отнася за всички, но е ето някои от симптомите, които са сравнително чести:

Пропуснат менструален цикъл

Много често това е първият сигнал. Ако няма друга причина за пропускането на цикъла, то си направете тест, за да сте сигурни. Имайте предвид, че липсата на цикъл може да се дължи на хормонални проблеми, стрес, умора, промяна в теглото.

Гадене и повръщане

Почти всяка бременна жена е горда притежателка. Те се появяват около 9-тата седмица, както и повишеният апетит или липсата на такъв. За щастие гаденето приключва с края на първия триместър, но апетитът си остава.

Има теория, че гаденето и повръщането предпазват жените да приемат вредни за тях храни и напитки, но това няма научно потвърждение.

Не забравяйте, че трябва да се храните здравословно, за да предоставите всички необходими вещества на вашето бебче.

Най-добрите съвети как да се подготвим за първа бременност

Подути и чувствителни храни

Това се случва с първите месеци на бременността. Причината е задържането на течности и увеличаването на размера на млечните жлези. Количеството на мастната тъкан се повишава, заради повишените нива на хормоните по време на бременността. Много скоро след зачеването зърната и ареолите потъмняват. Имайте предвид, че ще ви отнеме няколко седмици, за да свикнете с промените.

Умора и сънливост

Повишените нива на хормоните и в частност прогестерона водят до умора и сънливост. Ако причината за умората е бременността, то яжте повече храни богати на желязо и протеини, които ще ги компенсират. Промяната на настроенията също е причинена от бременността и тя е повече характерна за по-младите жени.

Често уриниране

Това се дължи на уголемената матка, която притиска пикочният мехур и това води до чести пориви за тоалетната.

Също така това може да бъде причина за запек и за киселини, тъй като повишеният прогестерон също отпуска хранопровода.

Интересни факти за бременността

Недостиг на въздух

Диафрагмата се надига нагоре и често бременните жени имат недостиг на въздух. Не се притеснявайте, вие и вашето бебе имате достатъчно кислород.

Замайване

Може да се получи при продължително натоварване. Не се притеснявайте, просто си дайте почивка, докато това отмине.

Повишена пигментация на кожата

Можете да получите тъмна линия от корема до срамната кост, както и тъмни петна по челото и лицето ви. Не се притеснявайте, всичко е напълно нормално.

Безсъние

Не се притеснявайте, това също е нормално. Просто ограничете времето пред телевизора и вземете топла вана преди лягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес