Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При какви заболявания медът е полезен?

24 септември 2024, 22:22 часа

Медът е много полезен за здравето и може да лекува настинки и възпаления, съобщава, изданието The Health Site. Според здравния портал продуктът също така намалява нивата на холестерола в кръвта.

Полезни свойства на меда

Горещ чай с мед е отлично средство за лечение на настинки. Медът облекчава болките в гърлото и намалява дразненето при кашлица, освен това има лек противовъзпалителен ефект.

Освен това съдържащите се в меда антиоксиданти намаляват риска от инфаркт, поддържат остротата на зрението и спомагат за запазване на младостта. Продуктът помага и при стомашно-чревни заболявания, намалява болките в корема, има антибактериално и противогъбично действие. Освен това медът съдържа до шест вида лактобацили и четири вида бифидобактерии, което го прави пробиотик, който укрепва имунната система, ако ядете една лъжица от продукта на ден.

Лекар: Яжте мед само така, за да не вдига кръвната захар

Умерената консумация на мед намалява телесното тегло, както и нивата на кръвната захар и триглицеридите. Освен това пресният мед има свойството да блокира апетита. Въпреки всички полезни свойства на меда, той не трябва да се консумира, ако имате алергия.

Медът е богат на витамини (В2, В3, В5, В6, В9, С) и микроелементи (фосфор, калий, калций, магнезий, натрий, желязо, цинк). Всички те са необходими за нормалното функциониране на тялото. Съдържа много антиоксиданти, които се борят със сърдечно-съдовите заболявания и намаляват риска от развитие на рак. Медът в умерени количества намалява нивото на "лошия" холестерол. Продуктът не само укрепва имунната система, но и има благоприятен ефект върху стомаха.

Медът е особено полезен при температура и кашлица. Благодарение на витамин С, той стимулира имунната система и ускорява възстановяването. И благодарение на състава си обгръща гърлото, успокоява раздразнените лигавици, облекчава болката и болезнеността. За да засилите ефекта, по-добре е да пиете мед с топъл чай. Но не горещ. Във врящата вода полезните вещества на меда изчезват.

Има ли медът противопоказания?

На първо място, медът е забранен за хора, които са алергични към този продукт. Също така е източник на въглехидрати и бързо повишава нивата на глюкозата, така че хората с диабет, заболявания на панкреаса и затлъстяване трябва да бъдат внимателни с тях. Не трябва да се дава на деца под една година. И най-важното е, че медът в големи количества причинява вреда на тялото вместо полза: болки в корема, понижено кръвно налягане, хранително отравяне.

"Запомнете: медът не може да се използва като лекарство. Може и трябва да се използва при настинки и грип, но няма да замени пълното лечение. Ако настинка, кашлица, хрема или други симптоми продължават дълго време, посетете лекар, съветва издамието.

Какво ще се случи с холестерола ви, ако всяка вечер ядете по 1 лъжица мед?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес