Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресни или сушени - кои смокини са по-полезни

17 октомври 2024, 09:54 часа

Смокините са здравословен плод, който съдържа голямо количество витамини, минерали и микроелементи. Въпреки това, може да навредят на някои хора. Руският диетолог д-р Ирина Писарева говори за това, сравнявайки ползите от сушените и пресните плодове.

Какви смокини да изберете - пресни или сушени

По рафтовете на магазините можете да видите два вида смокини - сушени и пресни, те имат различни свойства.

Според д-р Писарева сушените плодове имат по-висок гликемичен индекс, а поради голямото съдържание на захар имат и висока калоричност.

Как смокините влияят на холестерола?

"Затова трябва да ги ядете с повишено внимание, не повече от два или три плода наведнъж и по-добре като отделно хранене. В същото време не трябва да ги включвате в диетата си всеки ден, достатъчно е само два-три пъти седмично, за да получите максимална полза", подчертава специалистът.

„Сушените и пресните смокини практически не се различават по броя на полезните вещества, но калоричното съдържание на сушените плодове е пет пъти по-високо, така че е по-добре да ги ядете през първата половина на деня“, пояснява експертът.

Какви са ползите от смокините?

Този плод съдържа много полезни компоненти. Сред тях диетологът д-р Ирина Писарева изброява следните:

  • витамин А — насърчава регенерацията на тъканите и има положителен ефект върху зрението;
  • витамин С - действа като антиоксидант и укрепва имунната система;
  • витамини от група В - действат като невропротектори, помагат в борбата с безсънието, подобряват мозъчната дейност и кръвообращението;
  • желязо - подобрява нивата на хемоглобина;
  • мед - подпомага усвояването на желязото;
  • цинк и селен - подпомагат имунната система и насърчават производството на тестостерон при мъжете.

Смокините също така съдържат големи количества фибри, протеини и незаменими аминокиселини, които влияят върху функционирането на сърцето и храносмилателната система. Есенциалните аминокиселини помагат и за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания - атеросклероза, инфаркт, допълва диетологът.

Д-р Писарева препоръчва да ядат смокини и на хора със стомашно-чревни проблеми.

"Плодът има слабително действие и подобрява работата на храносмилателната система. А високото съдържание на танини има бактерицидно и противовъзпалително действие в организма", уверява специалистът.

Поради високото съдържание на растителни протеини, плодовете трябва да бъдат включени в диетата на вегетарианците, за да се достигне нуждата от протеини, съветва диетологът.

Как могат да ви навредят смокините?

В някои случаи плодът може да бъде опасен за здравето, предупреждава д-р Писарева.

"Ако имате диабет и други въглехидратни нарушения на тялото, не трябва да се увличате от това и да ядете в големи количества този плод, тъй като той рязко повишава гликемичния индекс и нивата на кръвната захар. С внимание трябва да се ядат плодове и при проблеми с бъбреците и жлъчния мехур", казва лекарят.

Диетологът съветва да се избягват смокините и при индивидуална непоносимост, бременност и кърмене.

Как смокините влияят на пикочната киселина?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес