Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко вода наистина трябва да пиете на ден?

09 юли 2024, 14:58 часа

Всеки знае, че водата е необходима за нормалното функциониране на тялото. Информацията за това колко чиста вода трябва да пиете на ден варира. Bloomberg разбра колко точно вода трябва да се пие на ден.

Вероятно сте чували често повтаряната мъдрост, че трябва да пиете около осем чаши вода на ден, но това не важи за всеки.

По колко вода трябва да се пие на ден?

„Няма точно определено количество вода, което всеки трябва да пие дневно, защото всички сме с различно тегло, имаме различни нива на физическа активност и се придържаме към различни диети, при които получаваме различно количество от вода от храни и течности“, казва Риана Прайор, изследовател в Университет в Бъфало, изучаващ хидратацията на тялото.

Защо не трябва да пиете прекалено много вода?

"Идеята за осем чаши вода вероятно възниква през 1945 г., благодарение на препоръка от Съвета по храните и храненето на Националния изследователски съвет на САЩ. Научните доказателства обаче не подкрепят тази препоръка", казва експертът. 

„Тази препоръка може да работи чудесно за някои хора, но за други може да е твърде много или твърде малко“, казва проф. Прайър.

„Обикновено трябва да пием повече вода, когато прекарваме време в по-гореща среда, което ни кара да губим повече вода чрез изпотяване“, допълва още експертът.

По същество трябва да заменим течността, която губим всеки ден, казва Джуди Тунг, лекар по вътрешни болести в Weill Cornell Medical Center. Губим вода, когато ходим до тоалетната, дишаме и се потим.

„Две трети от човешкото тяло е вода“, казва Тунг. „Водата в кръвоносната система осигурява адекватен приток на кръв към жизненоважни органи. В стомашно-чревния и пикочните пътища тя помага за отстраняването на патогени и токсини от тялото. В кожата подпомага целостта и еластичността на кожата, а в ставите насърчава смазването им, също така помага за поддържане на нормална телесна температура чрез изпотяване и дишане", добавя още специалистът.

Консумацията на вода, добавя проф. Прайър, е ограничена не само до чаши чиста вода, но и до водата, съдържаща се в други храни и напитки, които консумираме. 

„Хората, които ядат повече храни, като плодове и зеленчуци, получават по-голямата част от дневната си нужда от вода от диетата си, така че трябва да консумират по-малък процент течности“, казва експертът.

Ако сега се чудите дали сте достатъчно хидратирани, Прайър казва, че има няколко признака да разберете това. Първият е цветът на урината ви: ако е светла, като лимонада, значи сте хидратирани, но ако е по-скоро като ябълков сок, тогава трябва да пиете повече вода.

Чувството на жажда също е ясен показател.

"Ако се чувствате жадни, вече сте донякъде дехидратирани", казва специалистът.

По колко вода трябва да пият възрастните хора в жегата?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес