Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко чаши кафе на ден предпазват от диабет

12 май 2023, 10:56 часа

Пиенето на кафе може да ни предпази от диабет. Това гласи най-новото откритие на учените. Институтът за научна информация за кафето публикува нов доклад, който отчита количеството кафе, консумирано на ден, намаляващо вероятността от развитие на диабет тип 2.

По колко чаши кафе на ден предпазват от диабет? 

Проучването е включило повече от 17 000 възрастни. По-късно данните от него са потвърдени от подобно проучване на още 455 000 души от 8 различни страни. Според учените чаша кафе на ден намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 5-10%, като този ефект се увеличава с броя на чашите кафе, изпити на ден.

Учени: Всички ядем тази храна, но тя повишава кръвната захар и води до диабет

Вярно е, че за да постигнете осезаем резултат, трябва да пиете поне две чаши на ден. А четири чаши кафе на ден намаляват риска с около 25%. Интересното е, че ефектът се запазва и при пиене на безкофеиново кафе. Как точно работи това, предстои учените да установят.

Учените припомнят, че ползите от кафето не се ограничават единствено до защитата срещу диабет. Преди няколко години стана известно, че любителите на кафе са почти една трета по-малко склонни да станат жертва на инсулт. При това няма абсолютно никакво значение какво кафе консумира човек – смляно, разтворимо или безкофеиново.

Учени разкриха какво се случва с кръвното 1 час след пиенето на кафе

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес