Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасни ли са червени бенки по тялото

27 август 2024, 06:00 часа

Ако сте забелязали червени точки по тялото си, няма причина за притеснение, освен в един случай... това е, когато лекар трябва да прегледа меланомите!

Вижте още: Диетолог: Тези 2 храни ускоряват ударно метаболизма ви

Ако сте виждали червена точка на кожата си, която не сте имали преди, не се притеснявайте, това е ангиома – малък доброкачествен тумор, който се състои от кръвоносни съдове и е напълно безвреден. Има няколко вида и могат да бъдат намерени навсякъде по тялото.

Много хора ги получават след тридесет години. Те са предимно много малки точки, които най-често се срещат по торса, ръцете и раменете, а жените могат да ги имат и по гърдите. Те се появяват поради промени в кожата и кръвоносните съдове , които идват с възрастта. В случая става дума за т.нар aнгиома с формата на миниатюрна череша.

Ако ангиомът изглежда като точка, от която се разклоняват кръвоносните съдове, това може да показва проблеми с черния дроб, заболявания на кръвоносната система или хормонален дисбаланс в тялото. Този вид се нарича - паяк ангиома. Те се появяват по-често в детска възраст и по време на бременност, а когато се появят в големи количества, могат да предупредят за увреждане на черния дроб.

Вижте още: Кардиолог: Какъв трябва да е нормалният пулс на здрав възрастен и дете

Ако забележите, че червената точка неочаквано е променила размера, формата си или е започнала да кърви, свържете се с Вашия лекар.

Ангиомите не трябва да се лекуват, освен ако не кървят. Те могат да бъдат лекувани с електродезикация, течен азот или лазер. И трите вида лечение обикновено дават добър козметичен резултат. Електродезикацията се състои в докосване на кожата с електрическа игла и унищожаване на кръвоносните съдове.

Течният азот е студен газ , който се напръсква върху кожата с пистолет или се нанася с памучен тампон. Лазерът използва лъч концентрирана светлина, казват експерти от Американския остеопатичен колеж по дерматология, отбелязвайки, че ангиомите понякога се появяват отново след лечение.

Най-добрата превенция на ангиомите е здравословният начин на живот и балансираната диета. Яжте много плодове и зеленчуци и не забравяйте за здравословните мазнини като тези от авокадо и зехтин. Това ще помогне на кожата ви да остане млада и здрава.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес