Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неочакваната роля на картофите: Храна, идеална за подсилване на имунитета

30 септември 2024, 19:31 часа

Когато мислим как да подсилим имунната си система, първото нещо, за което се сещаме, е витамин С. Този витамин е важен антиоксидант и работи за неутрализиране на свободните радикали, които са отговорни за увреждането на клетките.

Вижте още: Лекар: Тези неща по краката предупреждават за 2 сериозни заболявания

В допълнение, витамин С стимулира тялото да създава колаген и стимулира усвояването на желязо.

От малки родителите ви трябва да са ви предлагали плодови сокове, защото ползите от витамин С са известни отдавна. Но днес знанията ни за реалните му ефекти се увеличиха още повече, а с това и знанията за това кои храни имат най-много от него. Една от изключително богатите на този витамин храни е именно картофът.

Предимството на храната пред различните добавки е, че повечето витамини се усвояват най-добре, когато се ядат. Картофите принадлежат към така наречената „храна, богата на хранителни вещества“ като сладките картофи и морковите. Освен вече споменатия витамин С, картофите са богати и на калий, фибри, протеини, витамин Е, калций, желязо и магнезий.

Като се има предвид, че това е сравнително евтин хранителен продукт, съотношението цена-качество е безспорно. Мит е, че здравословното хранене е скъпо, а също така е погрешно да се мисли, че картофите са просто маса от нишесте, както често ги възприемаме.

Вижте още: Медицински пробив: Излекуваха жена с диабет с помощта на собствените ѝ стволови клетки

Ключът към здравето е разнообразното хранене. Е, ако имате желание за хубави хрупкави картофки – почерпете си без съжаление!

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес