Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се пие желязо всеки ден?

22 юни 2024, 07:11 часа

Приемът на желязо е задължителен при желязодефицитна анемия. Според д-р Триша Париша тези добавки не трябва да се приемат всеки ден, а през ден, за да се усвояват по-добре и да се минимизират страничните ефекти от приема им като запек и стомашни неразположения. Също така експертът разкрива кой е правилният начин за приема им.

Добавки с желязо - как е правилно да се приемат

Експертът изброява няколко правила за повишаване на тяхната ефективност

Приемане един час преди хранене или два часа след това - по този начин на приемане на добавата се осигурява максимално усвояване. Също така лекарят съветва добавката да се приема с чаша портокалов сок и да се пропусне консумацията на млякото и кафето: желязото се усвоява по-добре под въздействието на вит. С, тъй като второто вещество създава по-киселинна среда.

Кои са първите симптоми при дефицит на желязо

Позовавайки се на резултатите от рандомизирано контролирано проучване от 2020 г., лекарят допълва, че добавянето на вит. С под формата на таблетки не подобрява усвояването на желязо. Но за сметка на това здравословното количество витамин С, набавян чрез храна или портокалов сок, може да увеличи усвояването на желязо четири пъти.

Експертът пояснява, че усвояването на коментирания минерал се намалява от храни и напитки, съдържащи калций (мляко), напитки, съдържащи полифенол, като чай и кафе. Те не трябва да се приемат едновременно с желязната добавка.

Специалистът препоръчва паралелен прием на леки лаксативи: Запекът е една от най-честите причини много хора да се откажат от приема на добавки с желязо.

"Антиацидите, лекарства, които неутрализират солната киселина в стомашния сок, могат да попречат на абсорбцията на желязо чрез намаляване на киселинността. Мнозина имат навика да използват тези препарати по-дълго от необходимото, така че след консултация с лекар ще знаете дали можете да намалите дозата или напълно да изключите този вид препарати', казва експертът.

Избягвайте капсули с ентерично покритие: Капсули със специално покритие, предназначено да избегне разграждането на лекарството рано в храносмилателния тракт - звучи добре на теория, но тъй като желязото се абсорбира в първите части на тънките черва, таблетките могат да допринесат за заобикалянето на това решаваща област, така че няма да усвоите толкова, колкото трябва, съобщава RTS.

Какво е важно да знаете за недостига на желязо?

Желязодефицитната анемия се свързва с недостиг на желязо. Тя може да се появи постепенно и незабележимо - често в продължение на няколко месеца - така че може да е трудно да се определи точно кога сте започнали да се чувствате различно. Някои от жените, които обикновено имат обилен цикъл, често възприемат чувството на умора като нормално явление, смятайки, че просто не са във форма.

Желязодефицитната анемия може да бъде разрешена (обикновено доста лесно), но трябва да проучим причината и да я лекуваме, ако можем. В противен случай хората с дългосрочен дефицит на желязо са изложени на риск от сърдечни проблеми и чести инфекции.

7 начина да си набавите желязо, без да ядете месо

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес