Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли орехите да запълнят дефицита на йод - отговор от лекар

25 септември 2024, 14:16 часа

Орехите са една от най-полезните ядки. Отличават се с високо съдържание на йод, но може ли тяхната консумация да попълни йодния дефицит.

Могат ли орехите да попълнят йодния дефицит?

Орехите не могат да се сравняват с рибата и морските дарове по отношение на количеството на Омега-3 и йод, така че няма да помогнат за компенсиране на недостига на витамини. Това споделя диетологът Елена Соломатина.

Само опитните градинари никога не изхвърлят листата на орехите 

„Счита се, че орехът е най-здравословният, защото съдържа омега-3 и йод – за разлика от другите ядки. Но ето количество, което не може да се сравни с черния дроб на треска или херинга като източник на Омега-3, или с всякакви водорасли и морски дарове по отношение на количеството йод. Затова покриването на йодния дефицит с орехи е същото като покриването ма дефицита на желязо с ябълки”, каза специалистът.

Д-р Соломатина добавя, че фъстъците се считат за най-вредни, тъй като са по-малко смилаеми и често причиняват алергии.

„Два или три бразилски ореха съдържат дневната нужда от селен, който е необходим за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система или щитовидната жлеза. Бадемите съдържат повече магнезий - успокояват, подобряват настроението, понижават кръвното налягане. Ако изядете една чаена лъжичка кедрови ядки, сигналът към мозъка ви за ситост ще премине по-бързо. Най-вредни са фъстъците, защото са по-малко смилаеми, изобщо не се смятат за ядки, по-чести са алергиите и афлатоксините в тях. Но фъстъците съдържат и много силиций, който е полезен за костите, кръвоносните съдове, зъбите, косата и ноктите“, обяснява специалистът.

Диетологът уточнява, че всеки вид ядки има полезни свойства, затова е най-добре просто да ги редувате.

„Всички ядки съдържат протеини и ненаситени мазнини. Всяка една ядка има свои собствени полезни свойства. Затова е по-добре просто да ги редувате в диетата си. Всички ядки са важни. Основното нещо е да не преяждате“, подчертава лекарят.

Ползи от орехите

Орехите съдържат много магнезий, калций и фосфор, които имат положителен ефект върху костната тъкан. Включването на орехови ядки в диетата е много важно за жените след менопаузата, тъй като тяхното производство на естроген намалява и това води до намалена костна плътност. А също и за възрастни хора, чието състояние на костната тъкан се влошава поради възрастта.

Орехите съдържат голямо количество полифеноли (специални растителни съединения), които имат антиоксидантни свойства – неутрализират окисляването. Благодарение на това стареенето на тялото се забавя и нивото на възпаление намалява.

Лекар: Орехите са вредни при тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес