Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Вместо кафе пийте тази напитка ведна след ставане от сън, здравен съвет за деня, 6 октомври

06 октомври 2024, 12:35 часа

Вместо да започвате деня си с кафе, препоръчително е да консумираъе много по-добра и преди всичко по-здравословна напитка. Прилагането на този прост навик може да даде невероятни резултати, казва д-р Елена Соломатина. Пиенето на кафе сутрин трябва да се замени с друг навик.

Напитката, с която трябва да заместите кафето 

"За да се ободрят сутрин, много хора пият чаша ароматно кафе. Това обаче не е най-доброто решение, особено ако се борим със стомашна киселинност, язва, киселини или рефлукс. Освен това често можем да постигнем ефект, обратен на очаквания. Производството на кортизол, т.е. хормонът на стреса, който се увеличава веднага след събуждане, а с него постепенно и енергията, се ограничава от консумацията на кофеин. Така усещането за възбуда след кафето може да е краткотрайно", казва специалистът. 

От какви болести може да предпази кафето?

"За да осигурим правилното функциониране на тялото, трябва да започнем деня с вода. Въпреки че звучи тривиално, пиенето на вода на празен стомах има много положителни ефекти, които могат да подобрят нашето здраве и благополучие", допълва д-р Соломатина.

Експертът споделя, че най-важните сред тях са:

  • подобрено храносмилане;
  • стимулиране на чревната функция;
  • премахване на натрупаните токсини;
  • подобряване на функционирането на лимфната, кръвоносната и храносмилателната системи;
  • набавяне на енергия;
  • подпомагане на процеса на отслабване;

Кафето съдържа серотонин, който има друго име: „хормонът на щастието“. Ползата му е да предпазва човешкото тяло от пренапрежение.

Кафените зърна са органичен източник на антиоксиданти. Изпивайки само 2 чаши натурално черно кафе, можете да премахнете приема на синтетични хранителни добавки, тъй като посочената доза от напитката съдържа половината от дневната доза антиоксиданти. Техните ползи се проявяват в борбата на организма срещу нежеланите кислородни радикали.

Кафето има лечебни свойства. Ако го пиете постоянно, без да превишавате препоръчителната дневна доза, можете да предотвратите развитието на много заболявания, като астма. Този факт се потвърждава от резултатите от изследване на италиански учени.

Натуралното кафе има благоприятен ефект върху храносмилателните органи; ползите от него се изразяват в стимулиране на процеса на усвояване на храната. Благодарение на него се активира секрецията на стомашен сок.

Въпреки всички изброени полезни свойства на кафето, неограничената консумация на напитката се отразява негативно на организма.

кафето е стимулант. Ако нормалната консумация на напитка е от полза за функционирането на мозъка и нервната система, тогава прекомерната му консумация се отразява негативно на нервната система. Това се проявява под формата на атаки на агресия и лошо състояние.

Неконтролираната консумация на кафе вреди на работата на сърцето. Хората, страдащи от хипертония, тахикардия и коронарна болест на сърцето, могат да получат ускорен пулс и повишено кръвно налягане.

"Изследванията показват, че напитката може да предизвика развитие на патологии, тъй като при прекомерна консумация на напитка от тялото се отстраняват полезни витамини и микроелементи като В6, В1 и калций. Липсата на витамини и микроелементи причинява вреда на тялото, като естествено разрушаване на костите, зъбите и чуплива коса. Можете да смекчите вредата от пиенето на кафе, като разредите напитката с мляко", казва диетологът.

"Ефектът на кофеина върху нервната система може да причини психични заболявания и неконтролируеми изблици на агресия. Доказано е, че кафето премахва течността от тялото, като по този начин намалява нивото на водния баланс. Всяка чаша кафе на зърна трябва да бъде придружена от чаша вода", допълва оше експертът.

Здравен съвет за деня, 5 октомври: Лекар: За да не вреди на бъбреците, пийте кафето така

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес