Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-добрите храни за възстановяване на черния дроб

11 юли 2024, 13:40 часа

Черният дроб е важен орган, който участва в метаболизма на редица хормони.

За да функционира добре черният дроб, е важно да водите здравословен начин на живот и да се придържате към правилно и балансирано хранене.

Кои храни са много вредни за черния дроб?

Най-полезните храни за черния дроб

За нормализиране на функцията на черния дроб е важно да включите определени храни в диетата си. Руският лекар д-р Павел Исанбаев изброява кои са те.

Специалистът отбелязва се, че чернодробната функция може да се влоши от фактори като лекарства, стрес, заседнал начин на живот и алкохол.

Според лекаря мнозина прибягват до детоксикации, но това дава само временен ефект. Ето защо е важно да се въведат здравословни навици. Те ще бъдат по-ефективни.

Експертът отбеляза, че е важно да се ядат морски дарове и месо за здравето на черния дроб. Те съдържат таурин, който има добър ефект върху работата на този орган.

Според д-р Исанбаев също е важно в менюто да се включат храни, богати на бетаин: цвекло, сладки картофи, спанак, говеждо, пуешко, трици.

По отношение на цвеклото, сокът от него може да понижи кръвното налягане и холестерола. Бетаинът, който е част от съства на цвеклото, активира работата на чернодробните клетки, предотвратявайки тяхната дегенерация. Сокът от цвекло също има добър ефект върху кръвоносните съдове, укрепвайки стените им.

Съдържащият се в този корен бетацианин, който му придава рубинения цвят, има мощен антиоксидантен ефект. Това вещество забавя образуването на ракови клетки. Яденето на цвекло ще помогне за разширяване и прочистване на кръвоносните съдове, ще повиши нивото на хемоглобина в кръвта, ще успокои нервната система, ще активира мозъка, ще помогне за справяне с проблемите на чревната микробиома и запека, ще се справи добре с анемията и изтощението на тялото.

 

Цвеклото трябва да се използва с повишено внимание от хора с проблеми с бъбреците и пикочния мехур, склонност към гастрит с висока киселинност, по време на периоди на обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Освен това кафето е един от здравословните продукти. То е в състояние да предпази от заболявания като цироза и хепатоза. Оптималното количество кафе на ден е 2 чаши.

Лекар: Това е най-важният навик за здравето на черния ви дроб

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес