Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е витамин №1, който гарантира дълголетие

09 юли 2024, 15:37 часа

За хората над 60 години получаването на достатъчно витамини и хранителни вещества е от решаващо значение за по-дълъг живот и намаляване на риска от хронични заболявания и наранявания.

„С напредване на възрастта тялото ни претърпява промени, които могат да повлияят на усвояването на витамини и хранителни вещества и начина, по който те се използват от него“, обяснява гериатърът Кристофър Норман.

Лекар: Това е най-добрият витамин при мигрена

Той отбеляза, че получаването на достатъчно витамини и минерали в диетата може да помогне за поддържане на енергийните нива, имунната функция и да намали риска от развитие на някои хронични заболявания. Освен това, внимаването на приема на витамини може да помогне за поддържане на здравето на костите, когнитивната функция и цялостната жизненост.

Витаминът на дълголетието

Д-р Норман отбелязва, че има един витамин, който хората над 60-годишна възраст често изпитват дефицит и той е от решаващо значение за цялостното здраве и благополучие. Той определи витамин №1, който хората над 60 години трябва да приемат повече. 

„Препоръчвам вит. D на хора над 60-годишна възраст, ако имат дефицит от него в кръвта си“, казва д-р Норман.

Експертът добавя, че много възрастни имат дефицит на вит. D. Проучване от 2023 г. твърди, че всеки пети човек на средна възраст и по-възрастни има дефицит на вит. D. Ето защо това е проблем.

„Витамин D играе важна роля в поддържането на здравето на костите, като помага на тялото да абсорбира калций. Той също така поддържа функцията на мускулите, което може да помогне за предотвратяване на падания, и е важен за имунната функция, която може да помогне за предпазване от болести и инфекции, на които можем да станем по-податливи с възрастта", казва д-р Норман.

Резултатите от голямо проучване, проведено през 2022 г., включващо повече от 307 хиляди души на възраст от 37 до 70 години, разкриват връзка между дефицита на витамин D и вероятността от преждевременна смърт.

От колко витамин D се нуждаят хората над 60 години?

Тук е важен индивидуалният подход, но д-р Норман дава общи съвети.

„За възрастни над 60 години препоръката е 600 до 800 IU (международни единици)“, каза Норман, добавяйки, че може да е необходима по-висока доза, ако човек не се излага много на слънце.

Като цяло този витамин се набавя най-добре чрез храна и излагане на слънчева светлина. Д-р Норман изброява храни, богати на вит. D. Те включват:

  • сьомга, скумрия и сардини;
  • яйчни жълтъци;
  • млечни продукти;
  • обогатени зърнени храни.

"Основният начин да си набавите витамин D е чрез излагане на слънчева светлина, а той трудно се набавя от храната. Ето защо много хора приемат добавки, но не е необходимо да приемате този витамин през цялото време", казва лекарят.

Витамин D се намира в малък брой храни, включително мазна риба, червено месо, яйчни жълтъци и обогатени храни. Но най-доброто нещо, което можете да направите, е да излезете на слънчева светлина или да вземете добавка.

Този витамин топи мазнините в корема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес