Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-полезната ядка, всеки ден яжте по 30 гр от нея, здравен съвет за деня, 8 септември

08 септември 2024, 11:01 часа

Ядките са много полезни, но не трябва да се злоупотребява с тях, предупреждава ендокринологът и кандидат на медицинските науки Елена Сюракшина.

„Те, разбира се, съдържат микро-, макроелементи и витамини. Това е витамин В1, В6, В12, РР, както и витамин С. Но колко от тях трябва да изядете е въпросът. Ресвератрол се съдържа и в ядките, но колко от него е необходим, за да проявява антиоксидантни свойства“, коментира лекарят.

„Една порция ядки е около 50 грама, дори 30 гр бих казала, защото тогава ще бъде натоварване на стомашно-чревния тракт и черния дроб“, казва лекарят.

Здравен съвет за деня, 5 септември: Лекар: Тази ядка трябва да се яде всеки ден от всеки

„В ограничени количества, не до степен на фанатизъм, защото ако ядете много ядки, тогава със сигурност ще имаме проблеми със стомашно-чревния тракт от тях“, допълва специалистът. Тя посочва и най-здравословните ядки.

Най-полезната ядка

„Кедровите ядки са най-полезни, защото те са просто склад от витамини. Но пак в ограничени количества, защото те са много тежка храна, натоварваща много черния дроб“, отбелязва специалистът

Децата могат да ядат ядки от тригодишна възраст, добави тя.

"Учените са установили, че яденето на поне 60 грама ядки на ден на празен стомах в продължение на два месеца намалява нивата на глюкозата и инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2. Гликемичният индекс на кедровите ядки е само 15, така че те са приемливи за диетата на пациенти с диабет. В допълнение, само 30 g кедрови ядки осигуряват 109% от дневната стойност на манган, което намалява риска от диабет. Фенолните съединения (полифеноли), открити в продукта, имат подобен ефект върху тялото", казва специалистът.

"Кедровите ядки са висококалоричен продукт, но от тях се напълнява доста трудно. Но те могат да осигурят усещане за ситост за дълго време, това е идеална закуска, която помага на тези, които следят теглото си, да не натрупват излишни килограми. Мастните киселини в продукта също помагат за потискане на апетита", казва още диетологът.

Кедровите ядки са отличен източник на омега-3 мастни киселини (34,1 гр на 100 g продукт). Въпреки това, препоръчителният дневен прием за възрастни е 1,6 гр/ден. Омега-3 мастните киселини в състава оим са важни за здравето на мозъка, като помагат за поддържане на когнитивната функция по-дълго и намаляват риска от деменция.

Доктор: Тази храна намалява възпалението в тялото и укрепва имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес