Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият плод за сърцето и кръвта

19 юни 2024, 15:25 часа

Кардиологът Сергей Молчанов споделя, че авокадото има благоприятен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система. Консумацията на този плод спомага за подобряване на състоянието на човешките кръвоносни съдове, сърцето и кръвта. 

Реклама

„Липсата на мастни киселини в храната е един от основните фактори за развитието на атеросклероза и появата на „лош“ холестерол“, отбелязва лекарят.

Не е солта и алкохолът - този навик е най-вреден за сърцето

Най-полезният плод за сърцето и кръвта

Калият в авокадото е едно от основните хранителни вещества за сърдечния мускул. Този елемент помага за предотвратяване на стреса, което предотвратява развитието на исхемия на сърдечния мускул и атеросклероза. Според лекаря този плод съдържа голямо количество полиненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Д-р Молчанов отбелязва, че ежедневната консумация на авокадо значително намалява риска от сърдечни заболявания.

Освен това, отбелязва кардиологът, авокадото нормализира водно-солевия метаболизъм в организма и по този начин понижава кръвното налягане, регулирайки нивата на кръвното налягане. 

Хората, които редовно ядат авокадо, са по-малко склонни към метаболитен синдром. И техният индекс на маса и нива на телесни мазнини са значително по-ниски. 

Редовната консумация води до намаляване на нивата на холестерола с до 20%. Наличието на "лош" холестерол в кръвта води до заболявания на сърдечно-съдовата система, по-специално коронарна болест на сърцето. За да нормализирате кръвната картина на всяка възраст, струва си да добавите масло от авокадо към вашата диета.

Маслото от авокадо има благоприятен ефект върху лигавицата на стомаха и червата, стимулира жлъчната секреция и подобрява състава на жлъчката. Освен това надеждно защитава стомашно-чревния тракт от въздействието на токсини, свободни радикали и тежки метали.

Витамините A, D, E, K, антиоксидантите и други хранителни вещества в състава му са мастноразтворими. При добавяне на масло от авокадо към зеленчукови салати, ползите ще бъдат огромни, защото благодарение на това усвояването на хранителни вещества от тялото ще се увеличи от 2 до 15 пъти.

Консумацията на авокадо, както  на масло от него, намалява риска от развитие на катаракта и дегенерация на макулата. Плодовете на авокадото съдържат каротеноиди, лутеин и зеаксантин. Тези вещества предотвратяват появата на зрителни заболявания в дългосрочен план.

Най-добрите летни плодове и зеленчуци за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес