Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрата храна за костите на възрастните хора, те трябва да ядат по 150 гр на ден от нея

18 септември 2024, 19:29 часа

Изварата укрепва костите и намалява риска от фрактури при възрастните хора. Това казва диетологът д-р Евгений Арзамасцев. Според него продуктът е богат на вещества, които често липсват на възрастните хора - белтъчини и калций.

Ползи от изварата за възрастните хора 

„Протеинът е от съществено значение за поддържането на мускулната тъкан, имунитета и като цяло за поддържането на функцията и благосъстоянието на клетките. Калцият е необходим на костната система”, обяснява експертът.

Дефицитът на този витамин трябва да се запълни през есента, за да са здрави костите 

„Възрастните хора имат висок риск от остеопороза, фрактури и спонтанни травми по време на ходене. Достатъчното количество калций предотвратява всичко това“, казва специалистът. По-добре е да ядете извара през ден, като я замените с други протеинови продукти, като препоръчителната порция е 150 грама.

„Ако възрастен човек има висок холестерол, е добре да коснумира по-малко мазна извара - 2, 3 или 5%. Това се отнася и за хората с наднормено тегло“, посочва специалистът.

Други ползи от изварата

Полезните свойства на изварата се определят от нейния лечебен състав. Млечният протеин - казеинът, съдържащ се в изварата - има висока хранителна стойност и може да замени животинските протеини; 300 гр извара е необходимата за организма дневна доза протеин. Минералите, съдържащи се в този продукт, допринасят за образуването и укрепването на костната тъкан.

Аминокиселините, съдържащи се в изварата, помагат за предотвратяване на чернодробни заболявания, а витамините от група В предпазват от атеросклероза.

Протеините, които съставляват изварата, съдържат незаменими аминокиселини - метионин и холин и могат да служат като заместител на други животински протеини за хора, за които те са противопоказани. Изварата е не само богата на основни витамини, но и лесно се усвоява от организма, поради което този продукт е най-ценен за деца и възрастни хора.

Изварата насърчава образуването на хемоглобин в кръвта и нормализира работата на нервната система; изварата се препоръчва за профилактика на метаболитни заболявания. Изварата подобрява регенеративната способност на нервната система, укрепва костната и хрущялната тъкан.

Изварата е коагулиран, „подсирен“ млечен протеин, отделен от суроватката. Освен това този протеин е най-нежен и лесно смилаем. Девет супени лъжици извара напълно покрива дневната нужда от протеини на възрастен. И дори ако изварата е нискомаслена, тя все пак съдържа много калций, което я прави незаменима в диетичното хранене.

"За да отслабнете, можете да организирате дни на гладно извара: на ден трябва да ядете 400-600 гр нискомаслена извара, 60 гр заквасена сметана, 50-100 мл мляко с чай или кафе, 1-2 чаши шипкова отвара – всичко това на четири хранения. Можете също така да организирате смесени дни на извара и кефир, като консумирате 150 гр кефир 6 пъти на ден и 100 гр нискомаслена извара 3 пъти на ден", казва специалистът.

Изварата е отличен нискомаслен източник на протеини, калций и витамин B12. Изварата съдържа висококачествен протеин, необходим за растежа и възстановяването на телесните тъкани, както и калций, минерал, който укрепва костите и предотвратява развитието на остеопороза.

Изварата е нетраен продукт, така че трябва да се съхранява в хладилник, а срокът на годност не трябва да надвишава 2-3 дни.

Това е най-полезният летен плод за костите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес