Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва с холестерола, когато ядете портокали

11 януари 2024, 14:30 часа

Витамин С, съдържащ се в портокалите, поддържа здравето на кръвоносните съдове, а фибрите в плода нормализират липидния метаболизъм, регулирайки нивата на холестерола в кръвта. Това споделя руският диетолог д-р Антонина Стародубова.

Специалистът отбелязва, че 100 грама от пулпата на този плод съдържат около 50% от препоръчителния дневен прием на витамин С.

Ползи от портокала

„Нашето тяло се нуждае от витамин С за укрепване на имунната система и предотвратяване на сезонни респираторни заболявания, което е особено важно през студения сезон“, казва Стародубова.

Цял живот сме яли портокалите грешно, ето как е правилно

Освен това витамин С е полезен за здравето на сърдечно-съдовата система. Помага на съдовата стена да остане здрава и еластична. Фибрите в портокалите от своя страна помагат за нормализиране на липидния метаболизъм.

Портокалът съдържа и каротеноиди - витамин А, витамини от група В, биофлавоноиди, плодови киселини, етерични масла и минерали: калий, калций и цинк. В същото време калоричното съдържание на плода е сравнително ниско и възлиза на около 42-43 килокалории на 100 грама.

"За да могат ярките и сочни портокали да донесат ползи и удоволствие, най-добре е да ги включите в диетата пресни. Също така е необходимо да се спазва мярката - не повече от един или два портокала на ден", предупреждава диетологът.

Прекомерната консумация на цитрусови плодове, включително портокали, дори при здрав човек, може да предизвика псевдоалергична реакция, придружена от кожни обриви и сърбеж.

“Ако имате индивидуална непоносимост към портокали, по-добре е да изключите този плод от диетата си. Освен това, тъй като тези плодове съдържат плодови киселини, при някои заболявания, например обостряне на хронични стомашно-чревни заболявания, лекарят може да препоръча ограничаване или пълно премахване от диетата както на самите портокали, така и на други храни, които имат дразнещ или стимулиращ ефект върху храносмилането органи“, споделя специалистът.

По отношение на мандарините, които са близки по състав с портокала, на здравите хора се препоръчва да ядат не повече от 150-200 грама от този плод на ден. Ако човек редовно спортува или е подложен на физическа активност, тогава порцията може да се увеличи до 300 грама.

Oще: Как да си приготвим 9 литра портокалов сок само от 4 портокала

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес