Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Опасно ли е да спите с контактни лещи

17 октомври 2024, 14:21 часа

Контактните лещи носят удобство и всички знаем колко е важно да се грижим за тях, за да предпазим очите от дразнене и инфекции. Но какво се случва, когато въпреки всичките ви усилия, случайно задремете, докато носите лещите? Можете ли да спите с контактни лещи или е опасно?

Още: 5 есенни храни, които ще ви помогнат да спите по-добре

Можете ли да спите с контактни лещи

Експертите са единодушни: трябва да направите всичко възможно да избягвате да спите с контактните си лещи.

„Роговицата е аваскуларна, което означава, че получава кислород и хранителни вещества от слъзния филм“, обяснява Даян Хилал-Кампо, доктор по медицина и сертифициран офталмолог. „ Контактните лещи действат като бариера и пречат на роговицата да получава кислород. Оставянето им за продължителни периоди от време, включително през нощта, увеличава риска от дразнене, болка, възпаление, замъглено зрение и дори затруднено зрение от белези на роговицата, ако не се обърне внимание.“

Инфекциите също са потенциален риск, ако спите с контактните си лещи, добавя д-р Хилал-Кампо. Това е така, защото докато спим, очите ни естествено изхвърлят мъртвите клетки и бактерии (отговорни за тези корички в ъглите на очите ви сутрин), а контактните лещи могат да предотвратят това да се случи правилно, казва тя.

„Вашите очи се нуждаят както от кислород, така и от влага, за да се защитят правилно срещу бактериална инфекция, а контактните лещи могат да попречат на това“, отбелязва д-р Хилал-Кампо. „Бактериалните язви на роговицата са най-честите инфекции, които пациентите получават, когато спят с контактните си лица, и те са болезнени и потенциално могат да доведат до слепота.“

Какво да направите, ако случайно заспите с контактни лещи

Въпреки че знаем, че трябва да сваляме контактните лещи, преди да заспим, се случват инциденти и е възможно да заспите, докато все още ги носите. И така, какво можете да направите, за да избегнете дразнене или инфекция?

Когато се събудите, контактните ви лещи вероятно ще бъдат много сухи и трудни за отстраняване, казва д-р Хилал-Кампо. Все пак е „абсолютно наложително“ да не ги изкарвате насила от окото си, тъй като това може да надраска роговицата ви, предупреждава тя.

Вместо това трябва да използвате постоянен поток от физиологичен разтвор или лубрикантни капки, за да намокрите контактните си лещи, за да ги разхлабите от повърхността на окото си и след това да ги премахнете, предлага тя.

„Бих препоръчала да промиете очите си допълнително, за да помогнете за прочистването на окото от бактерии и да възстановите нивата на влага в окото“, казва д-р Хилал-Кампо. „Тогава си сложете очилата. Очите ви се нуждаят от почивка от вашите контактни лещи. Ако ви е трудно да свалите лещите си, посетете очен лекар, който може да ги свали вместо вас.“

Симптоми на очна инфекция или друго увреждане

Важно е да забележите признаците на очни инфекции, предизвикани от контактни лещи , или дори по-сериозни състояния. Зачервяване, дразнене, болка и замъглено виждане са признаци на потенциално по-опасен проблем, който може да е причинен от вашите контактни лещи, казва д-р Хилал-Кампо.

Още: Сутрин или вечер: Кога трябва да миете косата си

Ако очите ви все още са зачервени и раздразнени или болезнени, след като сте отстранили контактните си лещи и смазващите капки не предлагат облекчение, трябва да посетите лекар. Тези симптоми може да сигнализират за язва или абразия на роговицата, които трябва да бъдат лекувани незабавно, казва тя.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес