Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Кафе - как влияе на пикочната киселина

26 октомври 2024, 20:00 часа

Когато твърде много пикочна киселина се натрупа в ставите, тя създава подобни на игли кристали, които причиняват силна болка, известна като пристъпи на подагра. Някои храни или напитки като кафе могат да повлияят на нивата на пикочната киселина и пристъпите на подагра.

Тази статия представя изследвания относно предимствата и недостатъците на кафето при подагра, как да се предотврати подагра и начини за лечение на състоянието.

Вижте още: Лекар: Картофи - как влияят на пикочната киселина

Какво е пикочна киселина?

Пикочната киселина е химикал, който тялото създава, когато разгражда пурините, съединения, произведени в организма и открити в определени храни и напитки. Повечето пикочна киселина преминава през урината. Въпреки това, когато тялото произвежда твърде много пикочна киселина или не се отърве от достатъчно, тя се натрупва в кръвта, причинявайки състояние, наречено хиперурикемия, което в крайна сметка може да доведе до подагра. 

Кафе и подагра

Диетата играе роля в предотвратяването на пристъпи на подагра. Разбирането как различните храни влияят върху нивата на пикочната киселина помага при справянето с подаграта. Някои проучвания са установили, че кафето може да има някои потенциални ползи за хората с подагра, но констатациите са противоречиви.

Предимства

Системен преглед от 2016 г. разглежда девет проучвания и установява, че нивата на серумната пикочна киселина и рискът от подагра намаляват с консумацията на кафе при мъжете и жените. Прегледът също така установи, че пиенето на поне една чаша кафе дневно е свързано с намален риск от развитие на подагра. 

Изследователите обаче не разбират напълно как кафето понижава нивата на пикочната киселина. Едно вероятно обяснение е, че един от полифенолите(съединения) в кафето, хлорогенникиселина, потиска процеса на разграждане на пурин до пикочна киселина. 3

По подобен начин друг системен преглед от 2016 г. разглежда 11 проучвания и открива връзка между намаления риск от подагра и консумацията на кафе. Изследователите обаче не са открили значителна връзка между консумацията на кафе и нивата на пикочната киселина или хиперурикемията. 

Консумацията на кафе може да бъде от полза за намаляване на риска от подагра, но са необходими допълнителни проучвания в подкрепа на употребата на кафе за предотвратяване или лечение.

ДИЕТА ПРИ ПОДАГРА

Храни за ядене и храни за избягване. Предотвратяване на пристъпи на подагра

Разбирането на рисковите фактори за подагра е най-добрият начин да намалите риска.

Рисковите фактори за подагра включват: 

-Наднормено тегло или затлъстяване

- Медикаменти като диуретици (увеличават потока на урината), ниски дози аспирин, ниацин (форма на витамин B) 

- Високи нива на пикочна киселина

- Семейна история

- Стареене

- Сърдечна недостатъчност

- Високо кръвно налягане (хипертония)

- Инсулинова резистентност

- Метаболитен синдром

- Диабет

- Лоша бъбречна функция или хронично бъбречно заболяване

- Пиене на алкохол

- Яденето на твърде много храни с фруктоза или богати на пурин храни

Вижте още: Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

Симптоми на подагра

Засегната от подагра става ще изпита симптоми като: 

- Силна болка

- Зачервяване

- Подуване

- Топлина

За щастие има фактори, свързани с начина на живот, които могат да помогнат за предотвратяване на обостряния и да ви помогнат да се справите с подаграта, включително: 

- Поддържане на здравословно тегло

- Диета DASH (диетични подходи за спиране на хипертонията)

- Избягване на храни с високо съдържание на пурини

Лечение

Въпреки че подаграта не е лечима напълно, съществуват лечения, които помагат за справяне с обострянията и намаляват риска от допълнителни усложнения.

Лечението може да включва:

Ставни инжекции

Нестероидни противовъзпалителни средства ( НСПВС ) по време на обостряне

Промени в диетата за предотвратяване на обостряния

Управлението на подаграта може да помогне за намаляване на риска от развитие на напреднала подагра, тофи (парчета натрупана пикочна киселина, които идват заедно с напреднала подагра) и камъни в бъбреците .

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес