Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Домати - как влияят на пикочната киселина

24 октомври 2024, 20:05 часа

Хората често се объркват относно това дали доматите са вредни, ако имате подагра. Те традиционно се считат за благоприятни за подагра - богати на хранителни вещества и с ниско съдържание на пурин - но някои изследвания показват, че те могат да повишат нивата на пикочната киселина и да предизвикат подагра при някои хора.

Тази статия представя плюсовете и минусите на това дали доматите са вредни за подагра, включително какво казват текущите изследвания.

Вижте още: Кои са най-добрите билки за борба с гъбичните инфекции

Домати и подагра: плюсове и минуси

Подаграта е форма на артрит, която причинява епизоди на болка, когато високи нива на пикочна киселина в кръвта започнат да кристализират и да се отлагат около ставите. Някои храни, които ядете, могат да допринесат.

Това е така, защото органично съединение в определени храни, наречено пурин, създава пикочна киселина, докато се разгражда от тялото. Поради това хората с подагра обикновено се съветват да ограничат приема на храни с високо съдържание на пурини, включително месо (особено месо от органи), определени риби, алкохол и сладки напитки. 

Въпреки това диетата представлява само около 10% от случаите на подагра. Повечето фактори се дължат на генетични и здравословни фактори като затлъстяване и инсулинова резистентност, които възпрепятстват отделянето на пикочна киселина от тялото, което води до повишаване на нивата. 

Дори когато диетата предизвиква обостряне, храните, които причиняват това при един човек, може да не го правят при друг.

Доматите са с ниско съдържание на пурин и обикновено се считат за безопасни за подагра. Но някои скорошни проучвания показват, че те всъщност могат да предизвикат подагра при някои хора.

Но означава ли това, че трябва да изключите доматите от диетата си, ако имате подагра? Или ползите от яденето на домати превишават възможните рискове?

Ето поглед към двете страни на аргумента:

Плюсове

Доматите са питателна храна, която може да осигури ползи за здравето на хората с подагра. Изследванията показват, че яденето на домати преди хранене може да намали телесното тегло, процента на телесните мазнини, нивата на холестерола, нивата на кръвната захар и дори нивото на пикочната киселина в кръвта. 

Доматите също са богати на витамин С и ликопен, като и двете помагат за намаляване на възпалението. Когато се консумира като доматен сок, концентрацията на витамин С и ликопен е още по-голяма. Освен това е доказано, че доматите повишават нивата на антиоксиданти и намаляват холестерола. 

Тъй като подаграта е възпалително състояние, обикновено се смята, че намаляването на възпалението намалява риска от подагра, а не го увеличава.

Минуси

Много хора анекдотично смятат доматите за отключващ фактор за пристъпи на подагра. Въпреки че доказателствата в подкрепа на твърдението са слаби, известно е, че доматите съдържат два потенциални фактора за подагра, известни като глутамат и фенолна киселина. 

Въпреки че количеството глутамат и фенолна киселина в доматите е изключително малко, възможно е някои хора с подагра да са свръхчувствителни към тях.

Това се доказва отчасти от проучване от 2015 г. в Нова Зеландия, което включва 1456 души с пристъпи на подагра, свързани с храна. От тях 20% съобщават за домати като отключващ фактор. Това всъщност беше четвъртият най-разпространен хранителен фактор след риба/морски дарове (№1), алкохол (№2) и месо (№3). 

Въпреки това се смята, че генетиката играе роля.

Поради това може да е възможно рискът от подагра от домати да е по-изключителен за определени групи, отколкото за други.

Доматите причиняват ли обостряне на подаграта ми?

Най-добрият начин да разберете дали доматите са причина за подагра е да премахнете всички доматени продукти от диетата си за няколко седмици, за да видите дали симптомите ви се подобряват. Воденето на подробен запис на това, което ядете, може да помогне да се определи причината.

Когато водите хранителен дневник , е важно да опишете:

Как спахте предната нощ

Какво ядете за всяко хранене и лека закуска, включително напитки и подправки

Колко вода пиете

Вашето настроение през целия ден

Каква физическа активност и упражнения правите

Всички лекарства и добавки, които приемате

Областите на болка в тялото ви и кога са се появили

Вашето енергийно ниво през целия ден

Вижте дали се появяват някакви модели, които може да са свързани с вашата диета. Трябва също да споделите този запис с вашия доставчик на здравни услуги.

Вижте още: 4 народни метода, които ще успокоят нервите ви и през 2024 г

Заместители на домати

Ако смятате, че доматите са виновниците за пристъпите на подагра, започнете с избягване на концентрирани доматени продукти като кетчуп, сосове за барбекю, доматени сосове за паста и зеленчукови сокове. След това вижте дали пресните домати са поносими, тъй като те са богат източник на хранителни вещества.

Ако все още имате проблеми, обърнете се към полезни за подагра зеленчуци и плодове, които са богати на витамин С и/или ликопен, включително: 

- кейл

- зеле

- скуош

- цвекло

- портокал

- грейпфрут

- мандарини

- папая

- череши

Ако смятате, че доматите причиняват обостряне на подаграта ви, опитайте се да ги премахнете от диетата си, за да видите дали има някакво подобрение. Въпреки че няма доказателства, че доматите "причиняват" подагра, това не означава, че не могат. Попитайте вашия лекар, ако имате някакви въпроси относно това как доматите могат да повлияят на вашето състояние.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес