Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ТРЯБВА да пие чай от невен - отговор от лекар

07 октомври 2024, 13:32 часа

Невенът отдавна се използват не само за борба с вредителите в градината и подобряване на цветните лехи, но и за подобряване на благосъстоянието.

Лекарят по алтернативна медицина, фитотерапевт и физиотерапевт д-р Олга Опанасюк споделя за кого е от полза консумацията на този чай.

Как може да помогне невенът - ползи и вреди за здравето

"Чаят от невен действа успокояващо и дори леко антидепресивно. Ако го пиете редовно, можете да се отървете от стреса", казва специалистът и допълва, че чаят има и други свойства:

  • антивирусно;
  • антибактериално;
  • противогъбично;
  • антихелминтно;
  • имуномодулиращо.

Кой е най-добрият чай за бъбреци?

Важно е да се пие за предпазване от настинки и грип.

Кой трябва да пие чай от невен?

Според експерта, чаят от невен може да се използва при възпалителни процеси, например на горните дихателни пътища, по-специално синузит, хроничен ринит, бронхит, различни настинки, проблеми с отделителната система (при наличие на цистит, пиелонефрит, простатит).

Чаят също има добър холеретичен ефект и хепатопротективно (предпазва чернодробните клетки, възстановява ги ). Напитката може да се използва за лечение на възпаление на жлъчния мехур (холецистит) и жлъчните пътища (холангит).

Може да се приема за предотвратяване на появата на хелминти, както и за борба с паразити (острици, кръгли червеи). Този чай има и слабително действие , което е много важно при лечение на хелминти, тъй като техните остатъци трябва да бъдат отстранени от тялото. Ако това не се направи, може да има интоксикация.

Освен това д-р Опанасюк добавя: "Невенът съдържа много антиоксиданти, лутеин. Лутеинът е полезен за метаболизма, както и за защитата и възстановяването на ретината . Чаят от невен е полезен за поддържане на добро зрение и дори за лечение на катаракта. За медицински цели такава напитка може да се пие например два или три месеца. Благодарение на тази напитка нивата на кръвната захар могат да намалеят, така че е полезно да се консумира за предотвратяване на диабет тип 2", казва специалистът .

Кога не трябва да се пие чай от невен - противопоказания

Според експерта може да има алергични реакции. Също така сред тези, които не трябва да пият чай от невен, са хората с калкулозен холецистит, ако вече имат камъни в жлъчката. Чаят от невен има холеретичен ефект, в резултат на което камъчето може да запуши общия жлъчен канал и тогава може да се наложи хирургическа намеса.

Д-р Опанасюк споделя, че почти няма противопоказания, но този чай не трябва да се пие, когато хората имат много остър стадий на панкреатит или холецистит, които изискват интравенозно лечение и стационарно лечение в хирургичното отделение.

Как да си направим чай от невен?

Експертът препоръчва и рецепта за приготвя запарка от невен за лечебен ефект. Според нея е най-добре чаят от невен да се вари на водна баня. За една чаша трябва да вземете едно съцветие от невен. Един човек може да консумира три чаши от този чай на ден, тоест трябва веднага да приготвите тази доза от напитката. 

За да се постигне забележим холеретичен ефект, три цветчета трябва да се залеят с чаша студена вода. Ако не се нуждаете от този ефект, можете да използвате две чаши течност.

След това съдът с листенцата трябва да се постави на водна баня - например върху голям кипящ чайник без капак. Чайникът с невен трябва да бъде на водна баня за 20-30 минути. След това венчелистчетата трябва да се накиснат във вода за един час. След това напитката трябва да се прецеди. Това е идеален вариант за варене на билки.

Ако не можете да направите водна баня, можете да поставите невена в емайлиран съд, да добавите студена вода, да оставите течността да заври на много слаб огън, след това да оставите да се кисне поне половин час и да я прецедите. Чаят също ще има нормален ефект, ако просто залеете листенцата с вряща вода и ги запарите и да ги запарите в термос.

За да се постигне холеретичен ефект или друг терапевтичен ефект, напитката трябва да се раздели на три дози и да се пие половин час преди хранене.

Чайовете, които не трябва да пиете, ако имате диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес