Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-полезното кафе и по колко трябва да се пие на ден?

12 октомври 2024, 12:03 часа

Кафето е една от най-популярните напитки в света и се предлага в многи разновидности. Руският лекар Сергей Токарев коментира проучване на учени от един от европейските университети, които завършиха поредното изследване, засягащо консумацията на кафе. Те обявиха необходимия брой чаши кафе на ден, за да удължат живота.

Ползи от кафето

Позовавайки се на научни данни, лекарят споделя, че три чаши смляно кафе на ден намаляват риска от преждевременна смърт с 12 процента, а от смърт от сърдечни заболявания със 17 процента.

Мляното кафе на зърна, ако се консумира без захар и мляко, помага за профилактиката на горните заболявания.

Лекар: Пийте кафето с тази подправка, тя разрежда кръвта и укрепва имунитета

„Кафето има активно превантивно действие по отношение на защита срещу метаболитен синдром, захарен диабет тип 2 и редица съдови и неврологични заболявания. Защитният ефект на напитката е изразен срещу болестта на Паркинсон и атеросклерозата. Кофеинът, според канадски учени, намалява нивото на протеин PCSK9 в кръвта, което помага на черния дроб да премахне "лошия" холестерол от кръвта. Други компоненти на кафето имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. Разбира се, това се отнася за натуралното кафе на зърна без добавена захар и мляко и в умерени дози – не повече от 3-4 чаши на ден“, казва д-р Сергей Токарев.

Всяко кафеено зърно съдържа много различни витамини и микроелементи. Основните включват: желязо, натрий, калий, калций, фосфор и сяра. Освен това кафето съдържа повече от 30 органични киселини.

Натуралното кафе може да нормализира функционирането на централната нервна система. Повишава съдържанието на здравословен холестерол в човешката кръв.

Учени от Харвардското училище по обществено здраве установиха, че кафето предотвратява появата на камъни в жлъчката. 2-3 чаши на ден могат да намалят риска от холелитиаза с 30%.

Доказано е, че кафето съдържа серотонин, който обикновено се нарича „хормонът на щастието“. Може да помогне за облекчаване на депресията и да подобри настроението ви. Пиенето на 2 чаши кафе на ден много ефективно намалява риска от развитие на депресия.

Кафето подобрява притока на кръв към мозъка, като същевременно повишава мозъчната активност. Кофеинът може да увеличи производителността на човешкия мозък с почти 10%. Кафето на гладно има обратен ефект.

Според учени от Индия кафето може да предпази човек от радиация. Европейските лекари обаче все още не са потвърдили тази гледна точка, казва още лекарят.

Здравен съвет за деня, 5 октомври: Лекар: Пийте кафето така, за да не вреди на бъбреците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес