Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолози: Това са двата смъртоносни хранителни навика

24 септември 2024, 13:05 часа

Кардиолози откриха два опасни хранителни навика. Те могат значително да увеличат броя на фаталните инсулти в бъдеще, съобщава изданието The Health Site. Тези открития на лекарите се основават на ново проучване, публикувано в престижното списание The Lancet Neurology. Според проучването два хранителни навика са особено опасни за здравето - пиенето на газирани напитки и диета, в която омега мастните киселини не са балансирани.

Двата най-смъртоносни хранителни навика 

Газираните напитки съдържат големи количества захар. Консумацията им може да допринесе за развитието на затлъстяване и диабет и повишава риска от инсулт 

Омега-6 мастните киселини са жизненоважни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Недостигът им може да доведе до влошаване на сърдечно-съдовата система.

Кардиолог: Това е най-добрият хляб при хипертония

Омега-3 - полиненаситените мастни киселини (ПНМК) - са един от компонентите на пълноценната здравословна човешка диета. Основният източник на Омега-3 е рибата. Тези мастни киселини имат антиоксидантен ефект, помагат за справяне с хроничните възпаления, предотвратяват появата на холестеролни плаки, нормализират кръвното налягане, стимулират имунната система, подобряват паметта и вниманието, намаляват риска от рак (особено рак на гърдата при жени по време на менопауза), повишават еластичността на кожата, подпомагат поддържането на теглото.

Омега-6 ПНМК са незаменими за образуването на енергия по време на метаболизма. Основните източници на тяхното съдържание са слънчогледовото и царевичното масло. Трябва да се отбележи, че Омега-6, за разлика от Омега-3, има провъзпалително действие. Ето защо е много важно да се поддържа балансът на Омега-3/Омега-6 в организма.

Омега-9 са мононенаситени киселини (MUFA), които са част от клетките на тялото и участват в метаболитните процеси. Основните източници на Омега-9 са зехтин, ядки, авокадо и риба сьомга. Омега-9 съдържат олеинова киселина, която спомага за стабилизирането на холестеролните плаки и намалява тежестта на оксидативния стрес. Тези MUFA регулират нивата на холестерола и кръвната захар, намаляват риска от инсулти и рак и помагат в борбата с артрит и псориазис.

Учените казват, че замърсяването на въздуха, високото кръвно налягане, тютюнопушенето, заседналият начин на живот и високият холестерол също са смъртоносни. През последното десетилетие броят на хората, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, се е увеличил със 70 процента, а броят на фаталните инсулти се е увеличил с 44 процента, се казва още в проучването, извършенот кардиолози.

3 ежедневни навика, които повишават риска от диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес