Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Кафето блокира този витамин

24 октомври 2024, 20:55 часа

Кафето е популярна напитка, която много хора по света пият всяка сутрин. Въпреки това, то може да попречи на усвояването на някои витамини, включително витамин D, съобщава кардиологът д-р Наталия Иванюк.

Кафе и витамин D

Според доктора кафето дава на тялото енергия, леко повишава кръвното, действа противовъзпалително и антиоксидантно, стимулира перисталтиката на дебелото черво, подобрява паметта, намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон с 40% и развитието на диабет тип 2 с 11%.

Кое е най-полезното кафе и по колко трябва да се пие на ден?

След консумацията на тази напитка обаче адреналинът и кортизолът се повишават и се получава силен диуретичен ефект.

Изследванията показват, че прекомерната консумация на кофеин може да попречи на усвояването на витамин D. Това е така, защото кофеинът може да помогне за понижаване на нивата на калций в тялото, което е критичен елемент за активирането на витамин D.

„Ако пиете няколко чаши кафе на ден, важно е да се уверите, че диетата ви е богата на храни, съдържащи витамин D, като риба, яйчни жълтъци и млечни продукти, или помислете за прием на добавки“, добавя кардиологът. Той допълва, че не трябва да приемате таблетки витамин D с кафе.

Кой не трябва да пие кафе?

Хората, които имат нарушения като сърдечна аритмия, пристъпи на гадене, заболявания на стомашно-чревния тракт, синдром на раздразнените черва, страдат от неврози, безсъние и тревожност, трябва да бъдат внимателни, когато пият напитката.

Важно е да знаете, че кофеинът се съдържа не само в чаша ароматна напитка, но и в много продукти. Например в сладкарските изделия, содата и дори сладоледа. Затова четете внимателно етикетите, за да сте сигурни, че няма да превишите безопасната дневна доза, съветва специалистът. 

Ефектът от кафето започва да се проявява след 15-20 минути и продължава около два часа. Самият кофеин отнема пет пъти повече време, за да се елиминира от тялото и това трябва да се вземе под внимание от тези, които страдат от безсъние, казва още специалистът.

Полезни свойства на кафето

Защита срещу диабет тип 2. Чувствителността към инсулин и глюкоза намалява в резултат от умерената консумация на напитката.

Помощ при загуба на тегло. При пиенето на кафе тялото по-активно разгражда мастните клетки и използва мазнините като източник на енергия.

Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти. Те от своя страна помагат в борбата със свободните радикали. Рискът от възпаление е намален в случая.

Кафето подобрява когнитивните функции на мозъка, като повишава неговата активност. Това намалява риска от болестта на Паркинсон. Това важи и за болестта на Алцхаймер.

Кофеинът помага за подобряване на ефективността на тренировките. Чаша кафе преди тренировка ще бъде много полезна.

Какво да сложите в кафето, за да отслабнете по-бързо?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес