Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са симптомите, които предупреждават за запушени артерии

24 октомври 2024, 07:35 часа

Запушването на артериите или атеросклерозата се получава, когато в артериите се натрупва плака (съставена от мазнини, холестерол и други вещества), което води до намаляване или блокиране на кръвния поток. Това състояние може значително да повиши риска от сериозни здравословни проблеми, като инфаркт или инсулт. Разпознаването на симптомите на запушени артерии е от решаващо значение за ранната намеса. Ето основните предупредителни признаци:

1. Болка в гърдите (стенокардия)

Болката в гърдите е един от най-честите симптоми на запушени артерии, особено в коронарните артерии (тези, които снабдяват сърцето с кръв). Стенокардията се усеща като натиск, притискане или стягане в гърдите и често се предизвиква от физическо натоварване или емоционален стрес. Тази болка може да се разпространи към раменете, ръцете, шията, челюстта или гърба. Въпреки че стенокардията може да бъде временен дискомфорт, тя е сериозен предупредителен знак за коронарна болест на сърцето, която може да доведе до сърдечен удар, ако не се лекува.

Още: Сутрин или вечер - кога да приемате хапчета за кръвно, за да не получите инфаркт

2. Недостиг на въздух

Когато способността на сърцето да изпомпва кръв е нарушена поради ограничен кръвен поток, тялото може да не получава достатъчно кислород, което води до задух. Този симптом може да се появи по време на физическа активност или в покой. Често това е знак, че сърцето се бори да отговори на нуждите на организма от кислород, особено ако артериите, снабдяващи сърцето, са запушени.

3. Умора

Постоянната, необяснима умора също може да бъде предупредителен знак за запушени артерии. Когато сърцето не може ефективно да изпомпва богата на кислород кръв към мускулите и тъканите, човек може да се чувства постоянно уморен или слаб. Този симптом е често срещан както при коронарната болест, така и при периферната артериална болест (ПАБ), която засяга артериите извън сърцето, особено в краката.

Още: Кои храни се препоръчват за запушени артерии?

4. Болка в крайниците (периферна артериална болест)

Ако артериите в краката или ръцете са запушени, намаленият приток на кръв може да причини болка, спазми, изтръпване или слабост в тези области, особено след ходене или физически упражнения. Това състояние е известно като периферна артериална болест (ПАБ). Хората с ПАД могат също така да изпитват студенина в долната част на краката или стъпалата, рани по пръстите, които заздравяват бавно, и слаб пулс в краката.

5. Замайване или припадък

Запушването на артериите в каротидните артерии (артериите, които снабдяват с кръв мозъка) може да доведе до замаяност, световъртеж или припадък. Тези симптоми се появяват, защото мозъкът не получава достатъчно кръв и кислород, което може да наруши нормалната му функция.

Още: Лекар: Това са първите 2 симптома на запушени артерии

6. Сърдечен пристъп или инсулт

Сърдечен пристъп или инсулт може да бъде първият признак на запушени артерии при някои хора. Инфарктът настъпва, когато притокът на кръв към сърцето е напълно блокиран, което води до увреждане на сърдечния мускул. Инсултът се случва, когато притокът на кръв към мозъка е възпрепятстван. И двете състояния могат да бъдат животозастрашаващи, поради което е изключително важно да разпознаете ранните предупредителни признаци и да потърсите медицинска помощ незабавно.

Още: Напитката, която отпушва запушените артерии и предпазва от инфаркт

Източник: Healthline

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес