Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви патологични промени предизвиква недостигът на витамин С?

19 юни 2024, 19:11 часа
Реклама

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е изключително важен водоразтворим витамин, който играе съществена роля в различни физиологични процеси, включително синтеза на колаген, антиоксидантната защита и имунната функция. Недостигът на витамин С може да доведе до състояние, известно като скорбут, характеризиращо се с няколко патологични промени, които засягат множество телесни системи.

Една от най-значимите патологични промени, причинени от недостига на витамин С, е нарушеният синтез на колаген. Колагенът е жизненоважен структурен протеин, който се намира в съединителните тъкани, включително кожата, хрущялите, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове. Витамин С е критичен кофактор за ензимите пролил и лизил хидроксилаза, които са необходими за хидроксилирането на пролиновите и лизиновите остатъци в колагена.

Основни признаци на дефицит на витамин С

Без достатъчно витамин С произвежданият колаген е дефектен, което води до отслабване на съединителната тъкан. Клинично това се проявява като крехка кожа, лесно образуване на синини, лошо заздравяване на рани и кървене на венците. Кожата може да развие петехии (малки червени или лилави петна, причинени от кървене в кожата) и екхимози (по-големи синини), особено в области, подложени на леки травми.

Недостигът влияе неблагоприятно и върху целостта на кръвоносните съдове. Увеличава се крехкостта на капилярите, което води до спонтанни кръвоизливи, особено във венците и под кожата. Тази крехкост на съдовете може да доведе до сериозни усложнения, свързани с кървене, ако не се лекува. При децата недостигът на витамин С може да доведе до състояние, известно като хеморагична диатеза, при което се наблюдава повишена склонност към кървене.

Недостигът на витамин С има и вредно въздействие върху имунната система. Като важен антиоксидант, витамин С помага за защитата на клетките от оксидативен стрес, като неутрализира свободните радикали. Той участва и във функцията на различни имунни клетки, включително неутрофили, лимфоцити и фагоцити. Недостигът му влошава имунния отговор, като увеличава податливостта към инфекции и забавя възстановяването след заболявания. Този отслабен имунен отговор се дължи отчасти на намаления хемотаксис и фагоцитна активност на неутрофилите и на намалената пролиферация на лимфоцитите.

10 признака, че страдате от дефицит на витамин С

Освен това дефицитът може да доведе до анемия, главно поради намаленото усвояване на желязото и нарушения фолатен метаболизъм. Витамин С повишава абсорбцията на нехемовото желязо от стомашно-чревния тракт, като редуцира желязото (Fe3+) до по-усвоимата желязна форма (Fe2+). Без достатъчно витамин С абсорбцията на желязо намалява, което води до желязодефицитна анемия. Освен това витамин С участва в превръщането на фолиевата киселина в активната ѝ форма тетрахидрофолат, необходима за синтеза на ДНК и еритропоезата. Анемията в контекста на недостига на витамин С се проявява като умора, бледност и генерализирана слабост.

В тежки случаи продължителният недостиг на витамин С може да доведе до значителни системни ефекти, включително мускулно-скелетни болки, подуване на ставите и неврологични симптоми като депресия и когнитивни нарушения. При децата могат да се появят и скелетни аномалии, дължащи се на дефектен синтез на колаген, което води до болки в костите и забавяне на растежа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес