Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как смокините влияят на пикочната киселина?

08 октомври 2024, 11:05 часа

Смокините изобилстват от полезни вещества и са изключително полезни за тялото. Но може ли да ги консумирате, ако страдате от висока пикочна киселина. Отговор на този въпрос дава здравният портал The Health Site. 

Смокините и влиянието им върху пикочната киселина

Ако имате подагра, смокините не се препоръчват, тъй като съдържат оксалова киселина. Тя повишава количеството на пикочна киселина в кръвта. Повишеното количество оксалати може да влоши хода на заболяванията на жлъчния мехур или да влоши състоянието на пациент с камъни в бъбреците.

Как смокините влияят на холестерола?

Изобилието от сладост в смокините, ако се консумират в излишък, може да доведе до наднормено тегло.

Трябва да избягвате да ядете плодове, ако имате анамнеза за пептична язва и захарен диабет, възпаление на стомашно-чревната лигавица, панкреатит.

Плодовете може да не са безопасни за хора, склонни към алергични реакции. Въпреки факта, че смокините не съдържат изобилие от етерични масла, понякога все още се появяват алергии към плодовете.

Полезни свойства на смокините

Плодовете спомагат за подобряване на работата на сърцето и кръвоносните съдове. Високото съдържание на калий и магнезий в състава им помага за нормализиране на сърдечната дейност. Полезните вещества, съдържащи се в плодовете, помагат за поддържане на нормални нива на кръвното налягане и намаляват риска от развитие на тромбоза и тахикардия. Наличието на фицин и пектин в състава на смокините намалява риска от инфаркт и инсулт чрез разреждане на кръвта и намаляване на размера на холестеролните плаки.

Сушените смокини имат слабителни свойства. Шепа плодове ще ви помогнат да облекчите запека. Съдържащите се в смокините ензими са полезни при гастрит и отравяния, а също така се използват като превантивни средства в борбата с паразитите и бактериите в тънките и дебелите черва.

Смокините може да се консумират с цел профилактика на заболявания на дихателната система. Отхрачващите им свойства могат да бъдат полезни при лечение на кашлица, причинена от бронхит, пневмония или бронхиална астма.

Органичните киселини в състава на този плод осигуряват прилив на сила и енергия, повишават настроението и нормализират съня.

Когато се консумират редовно, плодовете от смокиня намаляват болката от симптомите по време на менструация.

Диетичните фибри, които се намират в достатъчни количества в пресните смокини, са изключително полезни по време на диета.

Продуктът е богат на калций, който предотвратява деструктивните процеси в костната тъкан, осигурявайки увеличаване на нейната плътност.

Пресните смокини могат да намалят риска от проблеми със зрението. Отварата от смокини помага в борбата с простатита, а редовната консумация на пресни плодове помага за повишаване на мъжкото либидо.

Учени разкриха защо жените трябва да ядат смокини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес