Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицитът на този витамин трябва да се запълни още през есента, за да са здрави костите

04 септември 2024, 22:22 часа

Дефицитът на един витамин е причина костната тъкан да бъде крехка и пореста, съобщава изданието The Health Site. Лекарите препоръчват попълване на дефицита на този витамин през есента, в противен случай костите ще станат чупливи, допълва изданието.

Най-важният витамин за костите през есента

Това е витамин К, който участва в образуването на остеокалцин, протеин, който подпомага минерализацията на костите. Най-вече хората над 50 години трябва да консумират храни, съдържащи този микроелемент, през есента, тъй като на тази възраст костите стават по-крехки, възниква остеопороза, възпаление на хрущяла и други ставни проблеми, допълва още изданието.

Лекар: Това е витамин №1, който гарантира дълголетие

Какво е витамин К: какви са неговите форми?

Витамин К е мастноразтворим витамин, който помага за съсирването на кръвта, укрепва костите и потиска растежа на раковите клетки. Има три форми на това вещество:

  • витамин К1 (филохинон);
  • витамин К2 (менахинон);
  • витамин К3 (менафтон), който е синтетична форма на витамин К и не е предназначен за консумация.

Хората, които имат достатъчно витамин К в тялото си, имат здрави кости, зъби, нокти и коса. Дефицитът на това съединение води до остеопороза.

Витамин К може да помогне при коронарна болест на сърцето и да неутрализира развитието на онкологични заболявания. По-специално, витамин К2 потиска растежа на раковите клетки и намалява риска от рак на простатата и белия дроб.

Каква е биологичната роля на витамин К в човешкото тяло?

Той прави кръвоносните съдове по-здрави и еластични, намалявайки риска от голяма кръвозагуба. Увеличава издръжливостта при упражнения и спомага за производството на енергия. Подпомага правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и мускулната тъкан. Предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Предпазва организма от възпалителни процеси. Подпомага производството на инсулин. Активно участва в синтеза на сфинголипиди, които са компоненти на мембраните на нервните клетки. Предотвратява появата на ракови клетки.

В кои храни се съдържа вит. К?

Зелените зеленчуци съдържат най-много витамин К - спанак, броколи, кръстоцветни, аспержи, магданоз, артишок, боб, праз, грах и пащърнак, както и моркови и боровинки. Сред рекордьорите по съдържание на витамин К2 са бяло зеле, броколи, кресон, спанак, маслата от рапица, царевица и соя. Съединението се намира и в зелен фасул, краставици, авокадо, зехтин, телешки черен дроб, говеждо или свинско месо и млечни продукти.

Този витамин топи мазнините в корема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес