Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате голямо желание за солено, отидете на лекар: Това е симптом на много опасно заболяване

23 август 2024, 16:39 часа

Автоимунните заболявания като цяло са по-чести при жените, а желанието за сол и постоянната жажда са симптоми на това заболяване, което може да бъде много опасно.

Вижте още: Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

Лекарите предупреждават, че прекомерното желание за солени и кисели храни , от кисели краставички до картофен чипс, може да е признак на рядко, но смъртоносно разстройство на здравето.

15-годишно момиче от Торонто било прието в болница след месеци на страдание от необясними симптоми, включително силно замаяност, умора, дехидратация и неутолимо желание за солени закуски.

Едва когато лекарят на момичето забеляза необичайно загорялата ѝ кожа и тъмни петна под езика й, става ясно, че надбъбречните й жлези са спрели да работят, пише Daily Mail.

В крайна сметка тя била диагностицирана с болестта на Адисън, разстройство едно на 100 000, при което надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно хормони, за да регулират ключови минерали и хормони в тялото, което води до: гадене, болки в стомаха, загуба на тегло, глад за сол и кожни петна (хиперпигментация).

Състоянието може да се лекува с хормонална заместителна терапия, но може да доведе до смърт, ако не се хване на време.

Болестта на Адисън нарушава деликатния баланс на хормоните в тялото, както и на натрия и калия – два жизненоважни минерала, които помагат за регулиране на кръвното налягане, мускулната и бъбречната функция и клетъчните хранителни вещества.

Приблизително 80 процента от пациентите с болестта на Адисон изпитват глад за сол, защото болестта ги кара да губят излишен натрий чрез урината.

Вижте още: Бербатов не пропуска ден без него: Плод номер 1 за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и холестерол

Излишният калий в кръвта нарушава ключовите електрически импулси, които регулират сърцето. Това прави сърцето предразположено към необичайна електрическа активност, което увеличава риска от животозастрашаващ неправилен сърдечен ритъм

В същото време тя изпитвала неутолима жажда, въпреки че пиела три литра вода всеки ден. Повишената жажда може да бъде ранен признак на болестта на Адисон, тъй като болестта пречи на начина, по който тялото регулира нивата на водата.

Специалистът по вътрешни болести, лекуващ момичето, също забеляза тена ѝ, което накара лекаря да извърши по-подробен физически преглед, когато забеляза хиперпигментация в основата на езика на пациентката, признак на болестта на Адисон.

Пациентите също изпитват загуба на апетит, ниско кръвно налягане, замаяност при изправяне, необяснима загуба на тегло, мускулни болки и гадене.

Болестта на Адисън може да бъде фатална, ако не бъде открита или не се лекува, но може да се лекува с хормонозаместителна терапия за нормализиране на нивата на алдостерон и кортизол.

Без лечение симптомите могат да прогресират до опасен електролитен дисбаланс, включително пикове в нивата на калий и евентуално бъбречна недостатъчност .

Автоимунните заболявания обикновено са по-чести при жените.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес