Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни, които утоляват жаждата по-добре от водата

09 юли 2024, 15:14 часа

През лятото е важно да се обърне специално внимание на количеството консумирана вода, за да се предотврати дехидратацията. Обикновената вода обаче може да не е достатъчна, трябва да добавите електролити към диетата си, особено ако сте на жега за дълго време. Известно е, че електролитите се намират в спортни напитки, добавки и някои храни, за да поддържат хидратацията и да попълват минералите, които са били загубени чрез потта, пише CNET.

Как можете да разберете дали сте достатъчно хидратирани?

Регистрираният и спортен диетолог Габриела Барето казва, че има два показателя за вашето ниво на хидратация, а именно вашата жажда и цвета на урината ви.

По колко вода трябва да пият възрастните хора в жегата?

Бледожълтият цвят на урината показва добри нива на хидратация. И обратно, тъмната урина, издава дехидратация.

Обикновено урината е най-тъмна сутрин, или ако приемате добавки с витамин B.

Повечето храни съдържат известно количество вода, но плодовете и зеленчуците оглавяват този списък. Така че, за да извлечете максимална полза от хидратиращите плодове и зеленчуци, струва си да се уверите, че следвате стандартните диетични препоръки. 

„Диетичните указания препоръчват две до три порции плодове и три до четири порции зеленчуци за повечето възрастни“, казва Барето.

Тя подчертава, че приемайки препоръчителното дневно количество храни, ще повишите нивата си на хидратация. Изчислено е също , че 20% до 30% от нуждите от течности могат да дойдат от храна, която включва плодове и зеленчуци. Следователно, като комбинирате определени храни, можете да увеличите нивата си на хидратация.

"За адекватната рехидратация ключови са въглехидратите, течностите и натрият. Въглехидратите са важни за оптимизиране на усвояването на вода и натрий в организма", обясни диетологът.

Храни, които помагат за подобряване на нивата ви на хидратация

Динята е не само плод, който се свързва с лятото, тя също така хидратира добре тялото, защото е 92% вода и съдържа антиоксиданти и витамини. Според Барето, една лятна рецепта, която си струва да опитате, е салата от краставица и диня с лайм, мента и сирене фета.

Известно е, че краставиците са 95% вода и съдържат витамини К, магнезий и калий .

„Този ​​освежаващ зеленчук може лесно да се добавя към салати, сандвичи, вода или да се консумира самостоятелно. Високото му водно съдържание също го прави нискокалоричен зеленчук и идеален за включване в диетата ви, ако искате да отслабнете и да се чувствате сити по-дълго", казва специалистът.

Друга храна в списъка е патиссон. Този зеленчук е много подходящ като добавка към супи, пържени картофи, салати и като гарнитура. Също така популярни през лятото, този зеленчук, както и останалите видове тиквички е добър източник на витамин С, калий и фибри и 94% вода.

Ягодите са популярни летни плодове, които са пълни с антиоксиданти, витамини и минерали. Те съдтржат 91% вода, което ги прави перфектно средство за утоляване на жаждата.

Зеленолистните зеленчуци също трябва да се консумират в жегата за запълване ниваата на хидратацията. Марулята е 96% вода и съдържа фолат, фибри и витамини К и А. Спанакът е богат на желязо, фолиева киселина, калций и витамини С и А. 

Ако обичате портокали, грейпфрути, лайм и други видове цитрусови плодове, тогава яжте повече от тях, защото тези плодове са около 80% вода, което ги прави отличен вариант за хидратация.

По колко вода трябва да пият възрастните хора в жегата?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес