Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С кампания за рециклиране община Димитровград и Екопак искат да спасят живот

06 март 2023, 19:02 часа • 1523 прочитания

Община Димитровград и „Екопак България“ започват съвместна кампания „Градска рециклиада“. Мисията им е да спасят стотици тонове отпадъци и да осигурят животоспасяваща първа помощ при внезапен сърдечен арест. Това е най-мащабната и първа по рода си инициатива. Тя се провежда в 14 общини от март до декември 2023 г. под мотото „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!“, съобщиха от местната администрация.

Целта на организаторите е да увеличат с поне 70% събираемостта на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в общината спрямо периода март-декември миналата година.

Ако целта бъде постигната или надмината, „Екопак“ ще осигури един или няколко автоматични дефибрилатора на подходящи обществени места в Димитровград.

Незабавно оказаната първа помощ в първите 3 минути след сърдечен арест многократно повишава шансовете за оцеляване и може да спаси човешки живот. В България от внезапен сърдечен арест загиват повече от 10 хиляди човека годишно - 10 пъти повече отколкото в автомобилни катастрофи, пожари и природни бедствия взети заедно.

Автоматичните дефибрилатори са често срещани по обществени места в много европейски градове. Те са създадени, за да може всеки, който стане свидетел на внезапен сърдечен арест, да може да окаже животоспасяваща първа помощ и да помогне на човек в нужда. 

Още за Димитровград: 

Отличиха най-добрият проект за Водната кула в Димитровград

Заменят с чинари и ели премахнатите опасни тополи в парк на Димитровград

Кметът на Димитровград повдига дебат за Водната кула

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес