Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пещерата "Добростански бисер" скоро ще посреща посетители

12 септември 2017, 14:41 часа
Реклама

За безвъзмездно ползване и управление на Община Асеновград от държавата бе предоставена пещера „Добростански бисер“ и прилежащите й сграда и оборудване. Обектът се намира край Асеновград, а експлоатацията му следва да се осъществява с особено внимание. Пещерата е с изключително важно регионално и национално значение за археологията, биологичното разнообразие, културно-историческото наследство, науката и туризма. Туристи там ще се допускат за период от шест месеца. Няма да работи целогодишно, а само през летния период, тъй като в нея гнездят прилепи. Освен това, през зимата в района натрупва обилно количество сняг и не може да се достигне до обекта. Посещенията ще се провеждат само на групи.

Реклама

В „Добростански бисер“ няма да се състоят концерти и тържества или други масови мероприятия, предизвикващи силен шум. Тепърва предстои разработването на метод за стопанисване, от страна на Общинско предприятие „Туризъм“ към Община Асеновград. Обмисля се въвеждането на различен вид такси. За индивидуални посещения на възрастни входът ще е 5 лева. За организирани групи, като определеният максимум е от 10 човека, таксата ще е в размер на 4 лева. Деца, пенсионери и учащи ще плащат по 3 лева, за да разгледат пещерата.

Въвежда се и „Семейна такса“ за родители с деца, която ще е в размер на 10 лева. Толкова ще струва и беседата, която ще продължава около 40 минути. Пещерата се намира в близост до хижа „Марциганица“ в добростанския район, както подсказва и името й. Транспорт, осигурен за туристи, ще бъде само до хижата. От там се ходи пеша около 2-3 километра. „Добростански бисер“ е малка, като зала, но изключително богата на фигури. Природата е изваяла различни естествени скулптори, които „си играят“ с въображението на туристите.

„Пещерата е наситена с природни дадености. Социализирана е и почти пригодена за ползване. Все още не е уточнено какво допълнително ще бъде нужно за доизграждане. Може би, ще се направят единствено указателни и информационни табели. Трябва да се закупи и касов апарат. Планира се да бъде поставено видеонаблюдение.“, каза за Actualno.com директорът на ОП „Туризъм“ Димитър Кирков.

Засега не е определен размер на финансовите средства, необходими за целта, но се счита, че около 5 000 лева ще са достатъчни за справянето с тези задачи. Очаква се първата група посетители да стъпи в пещерата през месец май 2018 г. и новопридобитият туристически обект да донесе атрактивни приходи на Община Асеновград. Тепърва предстои обектът да бъде въведен в номенклатурата на услугите на ОП „Туризъм“. Преди това, процедурата трябва да премине през обществено обсъждане, както и да бъде гласувано от Общински съвет-Асеновград на някое от следващите заседания.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес