Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златни правила за отглеждането на пипер, които всеки градинар трябва да знае

05 април 2024, 10:00 часа
Реклама

Всеки градинар засажда пипер в градината си. Чушките могат да се засаждат както на открито, така и в оранжерии. Въпреки това, не всеки градинар знае как правилно да се грижи за чушките, за да получи добра реколта.

Златни съвети за отглеждане на чушки

Първо изберете подходящо място за чушката. То трябва да е слънчево, тъй като на сянка пиперът изсъхва, разтяга се и дава много малък добив. Чушките е добре да се засаждат на голямо разстояние една от друга, за да може всяко растение да получава достатъчно светлина. Засадете ги на не по-малко от 25 см една от друга и най-малко 60 см между редовете.

Пиперът ще расте едър и месест, ако торите разсада така

Засадете чушки на открито при температура на въздуха 20-25 градуса. Преди това е възможно да бъдат засадени само в оранжерии, под филм. Ако засадите чушки в открита земя рано, в случая е неизбежно забавяне в развитието, което ще доведе до нисък добив.

Чушките трябва да се завържат към опора. Вятърът и дъждът могат да ги съборят и да унищожат растението. В резултат на това ще останете без реколта.

Ако в началото на лятото, след появата на няколко плода, цъфтежът е спрял, е необходимо да се откъснат тези плодове. Не се притеснявайте, това няма да унищожи вашата реколта, а напротив, след тази процедура пиперът ще започне да цъфти масово и до края на сезона ви очаква обилна реколта.

Корените на пипера обичат въздушния поток. Това може да се постигне само чрез разрохкване на почвата. При никакви обстоятелства не позволявайте почвената кора да се образува или да изсъхне.

Правилното поливане има голям ефект върху реколтата. Пиперът обича водата, но ако растението получава прекалено много вода, цветовете ще опадат. Ако растението изсъхне, плодовете ще изсъхнат. Ето защо е важно правилното поливаме без да се допуска преовлажняване и пресушаване на почвата. Чушките трябва да се поливат, както и краставиците, често и малко по малко. Това гарантира, че те ще се развиват нормално, получавайки оптималното количество влага.

Засадете тези цветя до пипера, за да е богата реколтата му

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес