Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зимни зеленчуци за вашата градина

05 декември 2023, 19:12 часа

Ако сте начинаещи градинари, може би не знаете, но през зимата също има култури, които могат да се отглеждат и са много издръжливи. Има такива, които виреят в студени условия, а други презимуват за ранна реколта през пролетта.

Отглеждане на зеленчуци през зимата

Не се нуждаете от специално оборудване за отглеждане на зеленчуци през зимата. Полезно ще е, ако имате оранжерия или студена рамка, тъй като те ще предпазят по-крехките растения от замръзване. Дори и да нямате, може да заложите на отглеждане на култури, като брюкселско зеле, зимно зеле, праз лук и пащърнак.

Кога да засадите зимни зеленчуци?

Повечето зимни зеленчуци, включително зимно зеле, ряпа и праз, се засяват през август и септември, когато топлата почва и доброто ниво на светлина осигуряват добро покълване. Някои, като пащърнака и брюкселското зеле, се засяват през пролетта.

Кои зеленчуци може да засадите преди да е дошла зимата?

Ряпа

Ряпата е фантастичен зимен зеленчук и може да се използва смело в кухнята. Засявайте през август за зимна култура, като разредите разсада до 23 см един от друг. Берете реколтата, когато ряпата е около размера на топка за голф.

Целина

Целината има много приложения в кулинарията. Засейте целина в тави за семена или модули през април. А през май засадете, като разположите растенията на разстояние 25-30 см едно от друго в редове на разстояние 30-45 см. Целината ще бъде готова за прибиране на реколтата от октомври, но ще има по-добър вкус, ако бъде изложена на слана.

Зимните зеленчуци, които задължително трябва да хапваме

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле се засява от март до май на разстояние от 60 см и 75 см разстояние между редовете. Реколта ще е готова през октомври. Както при много зимни култури, се казва, че брюкселското зеле е по-вкусно след слана.

Цикория

Цикорията може да се готви или да се яде сурова като зимна салата. За зимна култура засявайте цикория, която не се форсира, през юли и август, като сеете тънко на 1 см дълбочина в редове на 30 см един от друг. Разредете разсада до 25-30 см едно от друго между растенията и го пазете чист от плевели. Покрийте с клош през есента, за да удължите сезона.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес