Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелето ще издържи до пролетта, ако направите това

20 септември 2024, 13:47 часа

Запазването на реколтата от зеле е не по-малко важно от отглеждането му. В крайна сметка това също е доста трудна задача. Необходимо е правилно да се организира съхранението, така че главите на зелките да могат да се запазят без проблеми дори до пролетта. Късните сортове са подходящи за дългосрочно съхранение, а прибирането на реколтата им е в края на лятото и първата половина на есента.

Стар градинарски трик за съхранение на зеле

Съществува един народен метод за дългосрочно съхранение на реколтата. Сред градинарите с опит е известен като "метод на двата слоя". Зелето трябва да се увие на два слоя и да се съхранява при оптимални условия. Първият слой е хартия. Използва се за увиване на зелеви глави на два или три слоя. След това плодовете се увиват в стреч фолио. Хартията ще предпази от влага и ще предотврати появата на мухъл, а фолиото ще предпази главите от изсъхване. При температури близки до нулата и висока влажност реколтата може да се съхранява до осем месеца.

Отглеждане на зеле - какво да направите, за да не се напукват зелките

За надеждна защита на главите от гниене е необходимо растенията да се напръскат 10 дни преди прибиране на реколтата с фунгицид на базата на активното вещество: азоксистробин. Преди съхранение кочаните се напрашават с тебешир (100 г/10 кг).

Големи количества зеле се съхраняват на купчина в складове с активна вентилация, в хладилни камери, а също и в контейнери. Оптималният режим на съхранение на бяло зеле е +1°C, относителна влажност на въздуха 90%.

Не допускайте понижаване на температурата до -2 °C за повече от 1 месец, както и резки температурни колебания. Отстранете отпадъците веднага след обелването на зелето.

През есента, преди замръзване, зелевите кочани се изваждат с корените, горните зелени листа се отстраняват и се сушат няколко дни. След това може да завържете по две глави зеле и да ги закачите на тавана в мазе или друго хладно място. Можете да ги съхранявате на хладно място върху стелажи или рафтове.

През зимата от време на време трябва да проверявате зелките да отстранявате гнилите листа от кочаните. Някои градинари заравят зелето с кочаните нагоре с тънък слой пръст (10 см). Когато настъпи студено време, трябва да увеличите почвения слой до 30 см.

Главите зеле бързо увяхват в хладилника, а увити единствено в найлонова торбичка загниват. Най-добрите условия за съхранение на прясно зеле са температури от -1 до +1°C, относителна влажност на въздуха - 90–98%. По-високите температури ще насърчат развитието на гниене.

Всички болести се разпространяват от заразени зеленчуци към здрави. Обикновено заболяването започва да се развива в областта на инфекцията може да настъпи впоследствие в складовите помещения.

Бялото гниене се появява най-често при съхранение на зеле с кочани. Проявява се под формата на гниене и олющване на външните листа на зелето. При висока влажност засегнатата тъкан се покрива с обилно бяло покритие, подобно на памучна вата, върху което впоследствие се образуват черни плоски твърди плаки. Главите на зелето гният. Забиоляването засяга също цвекло, пащърнак, магданоз, домати, ряпа, репички.

Защо градинарите режат долните листа на зелето?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес