Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословни ли са ранните пролетни оранжерийни зеленчуци?

21 март 2022, 15:34 часа

Вече всички очакваме с нетърпение топлите лъчи на пролетното слънце. Струва си да се запитате дали пролетните зеленчуци от оранжериите са полезни и струва ли си да ги ядете?

Ранните зеленчуци в оранжерия най-често са:

- маруля;
- репички;
- лук;
- магданоз;
- пресен лук;
- млади моркови;
- краставици;
- домати.

Изборът е доста разнообразен, но си струва да се вземе предвид не само вкусът, но и здравният аспект на зеленчуците, отглеждани в оранжерийни условия. Как изглежда едно такова отглеждане и каква е хранителната стойност на пролетните зеленчуци?

Как да накараме доматите в оранжерията да ЗРЕЯТ

Предимства и недостатъци на оранжерийните култури

Естественият жизнен цикъл на растенията означава, че на нашата географска ширина не е възможно да се прибират култури, отглеждани в полски условия по-рано от юни. Тъй като сме уморени от зимни консерви и замразени ястия и е логична да не искаме да чакаме лятото, за да се насладим на вкуса на пресните зеленчуци. Идеята те да се отглеждат в оранжерии е доста добра. Как това се отразява на вкуса и хранителната стойност на пролетните зеленчуци?

Ограниченият достъп до естествена слънчева светлина означава, че пролетните зеленчуци нямат пълния вкус и аромат на растенията, които узряват на открито. Обикновено те са по-малко сочни. Най-ясно ще усетим това, когато сравняваме оранжерийните домати и тези, които се отглеждат на слънце. Съдържанието на хранителни вещества е сходно, като има леко предимство за културите, отглеждани на полето.

Кои зеленчуци са по-здравословни?

Оранжерията ви позволява да отглеждате растения в по-контролирани условия. Това е така, защото те не са изложени на бързи температурни промени и нощни студове. Не изискват използването на пестициди за борба с вредители, които могат да атакуват откритите култури. Можем ли да си направим извод от това, че пролетните зеленчуци са по-здравословни от зеленчуците, които купуваме в разгара на сезона? Определено това не е така.

Оранжерийно отглеждане е важно и необходимо, за да може да въведем в менюто пресни зеленчуци, които са ценен източник на витамини, минерали и диетични фибри. За съжаление пролетните зеленчуци не могат да се разглеждат като съвсем безопасен продукт. Понякога дори са вредни, така че трябва да ги консумираме умерено, особено ако нямаме надежден източник, от който ги купуваме.

Кога да засеем доматите, за да постигнем високи добиви?

Малките деца, възрастните хора и хората със сериозни заболявания, включително и тези с автоимунни заболявания, се съветват да не включват ранни зеленчуци в диетата си.

С цел по-бърза и по-голяма печалба за отглеждането на пролетни зеленчуци се използват азотсъдържащи торове, които ускоряват растежа им. Растенията се нуждаят от азот на етапа на развитие, но поради незначителното количество слънчева светлина, той се метаболизира по различен начин в оранжерийни условия, отколкото при откритото им култивиране.

Растенията, отглеждани в оранжерия, съхраняват азот под формата на нитрати, които сами по себе си не са токсични за нас. Но в човешкото тяло лесно могат да се превърнат в токсични, канцерогенни нитрити.

Какво трябва да запомните, преди да ядете пролетни зеленчуци?

Най-важното е да не съхранявате пресни зеленчуци в пластмасови опаковки, защото липсата на кислород стимулира превръщането на нитратите в токсични нитрити. След като се приберете вкъщи ги извадете от кутиите и ги съхранявайте в хладилника, увити във влажна хартиена кърпа или памучна кърпа.

Също толкова важно е да ги измиете добре. Растенията усвояват нитратите в различна степен. Листата на марулята имат най-голяма способност да ги натрупват. Не е достатъчно да ги изплакнете под течаща вода. Най-добре е да го оставите в купа със студена вода – поне четвърт час, най-добре половин час.

Как да проверим източника?

Проверката на източниците не е нито лесна, нито очевидна. Решението е да избираме предимно местни продукти.

Растенията, внесени от другия край на света, обикновено се берат напълно неузрели и се транспортират по този начин. Там те са поръсени с газове, които стимулират бързия растеж. Тук е трудно да се намерят някакви признаци на здраве и качество.

Как да изберем най-здравословните ранни зеленчуци?

Най-добре е да потърсим местни малки доставчици и да попитаме за методите, които използват за растеж. Ако финансите ни позволяват, е добре да намерим магазини за здравословни храни. Друг вариант е да поговорим лично със самите фермери и да купуваме от тях.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес