Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засяване на малини: Кога и как?

27 март 2023, 10:11 часа

Малините се радват много слънчеви лъчи, но ако не можете да ги осигурите – частична сянка също ще е добре. Мястото за засаждане трябва да има богата и добре дренирана почва, добра циркулация на въздуха и да е защитено от вятъра.

Реклама

Трябва да се избягват ветровити и влажни места. Всяка година подхранвайте вашите малинови растения с няколко см компост или отлежал оборски тор. За да избегнете болести, засадете ги далеко от диворастящите горски плодове.

Съвети при засаждане на КЪПИНИ: Опитните градинари споделят

Малините се засяват рано през пролетта, след като земята се размрази и може да се обработва. Започнете с едногодишни малинови пръчки от реномиран разсадник. В по-меки райони може да засадите малините през късна есен, за да дадете преднина на растенията. А саксийните трансплантации засейте през пролетта, когато няма опасност от замръзване.

Как да засадите малини?

Преди засаждане накиснете корените за час-два.

Изкопайте дупка, която е достатъчно просторна, за да се разпространят корените. Ако засаждате няколко храсти, най-лесно е да изкопаете изкоп.

8 златни съвета, по които да отгледаме изобилие от домашни малини

Независимо дали засаждате растения с гол корен или саксийни растения, дръжте короната на растението на 3-5 см над земята. Разположете бастуните на 45 см разтояние и около 1,30 м между редовете.

Напълнете отново почвата и я утъпчете с крак.

След като бастуните са засадени, отрежете ги до 20 см височина, за да насърчите нов растеж. Може да се наложи да направите и опора, но това е в зависимост от сорта, който сте избрали.

Ако имате ред, забийте два друметрова стълба в края на реда и опънете поцинкована тел между стълбовете. Малините с летен плод се нуждаят от три хоризонтални кабела, а есенните видове могат да се справят с два кабела.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес