Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появява паяжина по цветята

08 април 2024, 17:46 часа
Реклама

Паяжина по цветята често е причина за тревожност сред градинарите, като те често се опитват да разберат причините за този феномен. Всъщност, това явление е често свързано с наличието на паяжинообразуващи акари, които могат да нанесат сериозни щети на растенията. В тази статия ще проучим защо се появява паяжина по цветята и как можем да се справим с този проблем.

Какво предизвиква появата на паяжина по цветята?

Червеният и обикновеният паяжинообразуващ акар е сред най-често срещаните сред множеството видове вредни акари. Те се характеризират с изсмукването на соковете от листата и стъблата на растенията, като също така разпространяват различни видове инфекции и заболявания. При нападение, те могат да причинят значителни щети за кратко време, особено на младите и нежни растения.

Напръскайте цветята с това и ще забравите за всички вредители

Как да разпознаем наличието на паяжинообразуващи акари?

Първият признак за наличие на паяжинообразуващ акар е самата паяжина, която се появява от долната страна на листата. Тя е тънка и почти прозрачна, което я различава от обичайната паяжина. Освен това, може да забележите и белите дребни точки по листата, които често пожълтяват или изсъхват без видима причина. Внимателното наблюдение може да ви позволи да видите и самия вредител.

цветя

Как да намалим опасността от паяжинообразуващи акари?

За да се намали риска от разпространение на паяжинообразуващи акари, е важно да се поддържат определени условия в средата. Температури под 25 градуса и влажност над 60% са необходими, за да се намали активността на тези вредители. Подходящо подхранените и напоени растения са по-малко уязвими от нападението на акари.

Как да държим паяците и другите гадинки далеч от дома?

Научен подход в борбата с паяжинообразуващите акари

Борбата с паяжинообразуващи акари често се води с химически средства за защита, които могат да имат неблагоприятно въздействие върху околната среда. Въпреки това, търсенето на екологично и здравословно приемливи методи за борба с тези вредители е от съществено значение. Използването на ентомофаги и микробиологични препарати може да бъде ефективна алтернатива на химичните средства.

Появата на паяжина по цветята често е предупредителен знак за наличие на паяжинообразуващи акари, които могат да предизвикат сериозни щети на растенията. Редовното наблюдение и предприемане на мерки за поддържане на оптимални условия за растеж на растенията може да помогне за справяне с този проблем. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес