Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари никога не изхвърлят люспите на лука?

21 октомври 2024, 16:13 часа

Въпреки факта, че съвременните градинари разполагат с богат избор от различни продукти за градинарство в специализирани магазини, народните методи не губят своята актуалност - един от тях е свързан с употребата на люспи от лук. Предимството им е не само абсолютната безопасност, но и високата степен на ефективност.

Какви са известните приложения на люспите от лук в градинарството?

Те се използват за приготвяне на ценен тор. За целта е необходимо да поставите около сто грама люспи в кофа и да напълните 50% от контейнера с гореща вода. Инфузията се оставя да се кисне в продължение на 5 дни. През този период трябва да се пази от слънчевите лъчи.

Как правилно да засадите лук през есента за ранна реколта?

Люспите от лук също имат способността да предпазват насажденията от различни насекоми и болести. За целта е необходимо да поставите двеста грама люспи в кофа. След това се заливат с цяла кофа гореща вода. Изчакайте в  един ден - през това време разтворът ще се насии в полезните вещества, съдържащи се люспите.

След това отново филтрирайте състава, добавете сапун и започнете да третирате растенията лист по лист. Това лекарство е отлична превантивна мярка срещу насекоми и болести.

Отвара от люспи от лук се използва за кореново и листно подхранване на разсад, стайни растения, зеленчукови и ягодоплодни култури в оранжерии и на открито. Торенето с тази отвара е източник на микроелементи, а също така действа като антистресово лекарство и стимулатор на растежа.

За да приготвите отварата, напълнете голям буркан до горе с люспи от лук и залейте със студена вода. Оставете течността да заври и оставете да къкри на слаб огън за 5 минути. Бульонът се оставя да се охлади естествено, след което веднага се използва за хранене. Матерният разтвор се разрежда в произволна пропорция от 1:5 до 1:10 в зависимост от първоначалната концентрация. Работният разтвор трябва да има цвят на слаб чай. Отварата може да се съхранява няколко дни, но е по-добре да се използва в деня на приготвяне.

Запарката от люспи от лук има същите свойства като отвара, но има по-високо съдържание на витамини, тъй като по-голямата част от витамините се губят при термична обработка. Инфузията се използва за обработка на листата като стимулатор на растежа. Листното подхранване е полезно за стайни растения през зимата, както и за укрепване на имунитета на разсада.

За приготвяне на инфузията съдът се пълни с люспи от лук и се залива с гореща вода с температура 90-100 градуса. Контейнерът се увива, така че разтворът да остане горещ по-дълго и се оставя да се кисне през целия ден.

Естествените суровини могат да съдържат трипси; тези малки насекоми често се размножават в запасите от лук. За да предотвратите заразяването на разсада или стайните растения, по-добре е да залеете суровините с вряла вода.

Запарката е по-слабо концентриран продукт от отварата, затова се разрежда в съотношение 1:2 или 1:3, като се ориентира към цвета на работния разтвор. Запарката бързо вкисва и трябва да се използва наведнъж, а не да се съхранява за последваща употреба.

5 сорта зимен лук, които дават най-богата реколта през пролетта

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес