Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо морковите и цвеклото не са сладки - грешките, които допускат градинарите

09 октомври 2024, 19:57 часа

Цвеклото и морковите трябва да са сочни и сладки, въпреки факта, че са зеленчуци. Но често се случва, че реколтата не се харесва градинарите с вкуса си. Причината не трябва да се търси в сортовите особености на засадените кореноплодни култури. Това е следствие главно от допуснати грешки. Сред причините за липса на сладост при морковите и цвеклото са неправилни торове, засаждане на неподходящо място, редуване на засажданите култури, киселинност на почвата.

Грешките при отглеждане на цвекло и моркови, които се отразяват негативно на вкуса им

За тези култури не трябва да се използва оборски тор. Той насища почвата с азот, поради което зеленчуците нямат най-приятния вкус и също се деформират. Препоръчва се да се използва разтвор на нитроамофоска. Подходящо е торене с бор, манган, дървесна пепел и солен разтвор.

За да подобрите вкуса на цвеклото, препоръчва се да го поливате със солен разтвор (1 супена лъжица сол на 10 литра вода). Това помага да се придаде на цвеклото тяхната уникална сладост. За моркови в края на август торенето с борна киселина е идеално.

Как морковите влияят на холестерола?

Тези зеленчуци се засаждат на добре осветено място. Също толкова важно е да се спазва редуването на културите - те могат да се върнат на първоначалното си място не по-рано от 4 години. По-добре е да засадите кореноплодни след краставици, лук и зеле. Необходимо е неутрално ниво на киселинност на почвата и дори не леко кисела. Ето защо, преди засаждането, ако е необходимо, трябва да добавите вар в количество от 0,5 кг на квадратен метър. Варуването се извършва през есента. Също толкова важно е да се борите с морковената муха, която се страхува от аромата на тютюн.

Други грижи за цвеклото

Цвеклото обича влагата, но не понася нейния излишък, така че трябва да се полива често, но без да се прекалява. Можете да постигнете най-добри резултати, ако ограничите количеството вода до 20 литра на квадратен метър почва. При горещо и сухо време е най-добре да поливате насажденията веднъж на два дни, при облачно или влажно време - когато почвата изсъхне. След поливане почвата трябва да се разкопае - тази процедура ще помогне да се предотврати образуването на кора на повърхността й.

Основните врагове на цвеклото са гъбични и инфекциозни заболявания. Те засягат предимно кореновата система на зеленчука, но не заобикалят върховете. Ако забележите, че листата на цвеклото са покрити с черни или кафяви петна, третирайте насажденията с индустриални фунгициди - препарати, специално предназначени за борба с вредните гъбички.

Кога е най-добре да засадите морковите през есента?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес